Inspirerende film(pje)s


Videoclips en korte filmpjes:
Vader en zoon, zingend in de auto. De vader heeft Alzheimer,
maar de muziek brengt hem weer even 'terug'.
Prachtig om te zien hoe ze samen genieten van dit moment.
Wie niet sterk is, moet slim zijn... en snel.


De mooiste speech over creativiteit die ik ooit heb gehoord...


... en nog een hele mooie over kwetsbaarheid.


 
  
 
Mark Boyle heeft DRIE jaar zonder geld geleefd
(en sindsdien van hooguit 40 euro per maand) ... en Graham Hughes heeft ALLE landen van de wereld bezocht,
zonder te vliegen.


Afval = eten...... en de moestuin het antwoord op de gehele wereldproblematiek.


Maar als je dacht dat je het zwaar had,
het is peanuts vergeleken met het leven van Brigitte.


Sssst!    De schoonheid van stilte

Blijft ook altijd leuk

Indrukwekkend!


Documentaires en interviews:   


Jose Mujica, de 'armste president van de wereld'

Je gaat meteen van die man houden...

Made in Detroit

In hun veelvuldig bekroonde documentaire Made in Detroit uit 2008 laten Mascha en Manfred Poppenk zien dat de deels verlaten en overwoekerde stad Detroit nieuwe mogelijkheden biedt. Meer en meer beginnen arme bewoners de vrijgekomen grond te gebruiken voor een deel van hun voedselvoorziening. Op een high school voor tienermoeders leren meisjes op de braakliggende grond zelf hun eten te verbouwen, geiten te melken en bijen te houden.
Alexander Oey reisde door de Verenigde Staten en filmde gemeenschappen die het heft in eigen hand hebben genomen. Van de 50 Amerikaanse staten zijn er 46 bijna failliet.

Planet of snail
Een poetische film over de Chinese dichter en schrijver Young-Chan, die vanaf jonge leeftijd doof en blind door het leven gaat.


Zeer inspirerende afleveringen van Tegenlicht!

Tegenlicht: De nieuwe wijsheid van Ricardo Semler
We zijn slimmer dan ooit. Maar zijn we ook wijzer geworden? Volgens de Braziliaanse topondernemer en denker Ricardo Semler, schatrijk geworden door zijn werknemers gelukkig te maken, is onze economie totaal ontregeld en heeft het kapitalisme nergens op de wereld geleid tot gelijkheid.

Tegenlicht: De herovering van het nu
We dienen permanent bereikbaar te zijn maar voelen ons voortdurend vervreemd. Met verschillende soorten klokken, games die nooit eindigen en videofragmenten leren we de kneepjes van de digital detox.

Tegenlicht:Youtopia
Geïnspireerd door het realityprogramma Utopia kijken we met kersverse hoogleraar Samenlevingsopbouw Justus Uitermark hoe mensen hun gemeenschap zouden organiseren als ze opnieuw zouden kunnen beginnen. Met een paar praktijkvoorbeelden, waaronder Transitiontown Bristol. (Wat een leuke burgemeester hebben ze daar!)

Tegenlicht: De noodzaak van een utopie

De nieuwe formule voor 'Het Lab': een televisie-essay dat voortaan van tijd tot tijd zal opduiken in de Tegenlicht reeksen, met vandaag: De Terugkeer van de Utopie, met Rutger Bregman.
Tegenlicht: Mensen van nu
De crisiskinderen van de vroege jaren '80 zijn nu rond de 30 jaar. Regisseur Tomas Kaan maakt een momentopname van deze generatie en kijkt hoe de crisis hun leven beïnvloedt. 

Tegenlicht: Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland
Is het noodlijdende Griekenland het begin van een nieuw Europa? Op de puinhopen van de failliete groei-economie ontstaan alternatieven waarbij de burger weer de baas wordt over vraag en aanbod. Lokaal en sociaal; de economie van de kleinste eenheid.
Tegenlicht: Power to the people
Er is een grote revolutie in het 'klein' aan de hand. We transformeren van consument naar producent. Van energievoorziening tot verzekering, alles wordt kleinschalig en lokaal.
2013 moet het jaar van de grote verandering worden. Het jaar van de nieuwe gedachten en vergezichten. Grote, nieuwe denkers en doeners geven hun visie op de toekomst. Met superinvesteerder Jim Rogers.
De crisis laat de falende macht van de markt zien. De consument wordt weer burger en ontwikkelt initiatieven waarbij persoonlijk contact, samenwerking en overzichtelijkheid voorop staan. Een nieuw Nederland daagt.
Vertrouwen, openheid en liefde zijn begrippen die iedere manager doen huiveren. Toch werd de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler er schatrijk mee. Iedereen wil weten welke toverformule hij heeft.
Tegenlicht:Overvloed
Peter Diamandis is ervan overtuigd dat we de komende twintig tot dertig jaar alle grote problemen in de wereld kunnen oplossen. Zelfs het drinkwaterprobleem: zeewater maken we gewoon drinkbaar!
Tegenlicht: Transitië
We kijken met transitiehoogleraar Jan Rotmans naar de kiemen van het nieuwe Nederland. Zoals de nieuwe zorg, het nieuwe bouwen, de nieuwe watereconomie en het nieuwe consumeren.
Tegenlicht:Cradle to Cradle:
Afval is voedsel. Van downcycling naar upcycling!

2 opmerkingen: