woensdag 18 april 2018

Over koken, koningsspelen, kriebelbeestjes en kinderfeestjes

Dat hotpotten is echt geweldig! Het enige wat je hoeft te doen is groente en vlees klein snijden, en wat paddenstoelen, dumplings, garnalen en visballetjes op een schaal leggen. Vervolgens doe je hete bouillon in de hotpot, die je warm houdt met houtskooltjes. Daarna laat je je gasten zelf koken.
Iedereen mikt in de bouillon wat hij lekker vindt, en aan het eind van de avond heb je een krachtige soep die je de ook de dagen daarna nog kunt gebruiken. Die heeft je visite voor je gemaakt, slim hè?


Het was sowieso een fijn weekend. Mijn neefje van 11 zit op schaken, en leert het ook aan zijn broer van 9. Maar ze kenden 'Lang Leve de Koningin' nog niet! Dit is een grappige, alweer bijna 23 jaar oude film met o.a. Monique van der Ven, Jack Wouterse en Karen van Holst Pellekaan in de rol van levende schaakstukken. Het verhaal gaat over een koning die zich verveelt en oorlog wil voeren. Zijn vrouw wil daar een stokje voor steken en bedenkt dus een spel voor hem, het schaakspel. Stukje bij beetje leer je als kijker de beginselen. Ik was benieuwd naar de reactie van mijn neefjes, en wilde hem dus heel graag samen kijken. Dat deden we samen met mijn schoonzus, onder dekentjes, languit op de bank. Zoals ik hoopte, genoten zij er net zo van als ik.

(Een aanrader! Nieuw is hij bijna niet meer - en alleen nog duur - te krijgen, maar ze hebben hem nog wel bij sommige biebs. Ik heb hem voor een paar euro op Marktplaats gekocht)


Maandag weer de eerste schooltuinlessen gegeven. Heerlijk om de kinderen van groep zes zo hard in hun tuintjes aan het werk te zien.We hebben mais en zonnebloemen voorgezaaid, de tuintjes uitgemeten, aardappelen en uien gepoot en goudsbloem gezaaid. Daarvan gaan we later dit jaar goudsbloemzalf maken.Gisteren gaf ik Kleine Beestjesles aan de kleuters. 'Waar kunnen we pissebedden vinden, denken jullie?' Meisje: 'waar rottigheid is.' En inderdaad...Aan het eind van de middag volgde ik -samen met een groepje collega's- een 'Gezond Koken-clinic'. Het is de bedoeling dat we die kookclinics zelf ook gaan geven, wat me een leuke aanvulling op mijn werk lijkt. We oefenden met gezonde varianten op ongezonde snacks, zoals groentefrietjes met zelfgemaakte tomatenketchup, 'happy dogs' (= gebakken worteltje met zuurkool en zelfgemaakte mosterd op een broodje), en peer en sinaasappel in chocoladedip. En, niet onbelangrijk, dat mochten we allemaal zelf opeten.


En vandaag... jeej, het leek wel zomer! Het dochtertje van mijn Buuf werd 7 jaar, en wilde dat, net als vorig jaar, graag weer vieren op onze kinderboerderij. Op het programma stonden: taart eten, in de speeltuin spelen, een boerderijspeurtocht doen, slootje vissen, spelen met water en zand. Er ontstonden steeds grotere modderpoelen, en er gingen steeds meer kleren uit. De zonnebrand kwam tevoorschijn, er werden ijsjes uitgedeeld. Mooier konden we het niet treffen, met het weer van vandaag. Het voelde al een beetje als vakantie.2 opmerkingen:

  1. Nou, dat klinkt alsof het leven weer een feestje voor je is. En gelijk heb je.Voor mij nog even niet, nog een maandje doorbijten en dan is de verhuizing van mams weer achter de rug en kan ik mij ook weer op andere dingen gaan richten. Zoas hotpotten, lijkt me zalig. je kunt mij ook ieder weekend vinden bij de chinees. IK koop meestal dingen voor zelfgemaakte roti of peking eend maar ook calamaris. Nergens te krijgen die calamaris ook niet in Scheveningen haven, maar wel bij de chinees. Strange.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het voelt vooral zo als vakantie door die hele ellendige rotperiode ervoor. Ik hoop dat jij ook snel weer tijd hebt voor leuke dingen, en bij kunt tanken. Sterkte met de laatste loodjes.

      Verwijderen