dinsdag 30 augustus 2016

Pogingen om iets van het leven te maken

Het Danspaleis

 

Afgelopen weekend had ik de eer om te mogen dansen met een mevrouw van 103.
Ik had me opgegeven als vrijwilliger bij het Danspaleis, een organisatie die dansfeestjes organiseert voor ouderen. Of, nou ja, eigenlijk is iedereen welkom, want het is juist leuk als jong en oud elkaar ontmoeten! In ieder geval worden er veel plaatjes van vroeger gedraaid, en probeert men zoveel mogelijk ouderen - zowel zelfstandig wonend als uit instellingen - enthousiast te krijgen. 
Er schijnt zelfs een harde kern van ouderen te zijn die de feesten inmiddels trouw bezoekt. Wij, de vrijwilligers, waren ingehuurd om zoveel mogelijk mensen de dansvloer op te krijgen, een taak die mij wel ligt. Zo blijf ik zelf ook een beetje in beweging. Veel leuker dan de sportschool! Bovendien heb ik op een gezellige manier contact met mensen, kan ik dansen op fijne muziek (ik hou bv. erg van muziek uit de twintiger, dertiger jaren, maar ook van rock 'n roll, smartlappen en Rotterdamse meezingers), én heb ik eindelijk gelegenheid om mijn vele jurken te dragen die (gezien mijn werk op de kinderboerderij) meestal in de kast hangen.

Na gedanst te hebben met een aantal tachtigplussers (waaronder een meneer van 86 die mij soepel alle kanten van de dansvloer op manouvreerde), was er dus die mevrouw van 103. Een Kaapverdiaanse mevrouw, met de swing nog in haar lijf, die zichtbaar opleefde van de muziek. Haar dochter van 66 (die eruitzag als 45) vertelde dat het helaas moeilijk voor haar is om haar moeder elke keer te brengen, omdat ze het zelf ook druk heeft. Suna, de dj van Het Danspaleis, vroeg de dochter meteen om haar telefoonnummer en kwam met wat andere opties. 'Wat nou als iemand uw moeder kan komen halen en brengen? Of we komen naar haar toe. Die mogelijkheid bestaat ook, we draaien ook plaatjes bij de mensen thuis.' (Zo hartverwarmend! Ik kreeg gewoon tranen in mijn ogen.)
Het autoverhalenfeest

 

Het weekend daarvoor leerde ik weer een andere groep ouderen kennen. Dat zat zo: een tante van Meneer Fluitekruid, rondreizend verhalenvertelster van 79 (een snotneus, eigenlijk nog), had onlangs een crowdfunding gehouden omdat haar bus stuk was. Haar oude had het begeven, en als rondreizend verhalenvertelster heb je dan een probleem. Zodoende kregen we allemaal een brief, waarin ze uitlegde dat ze weliswaar als een vorst leefde van haar AOW, aangevuld met verhalengeld, maar dat ze een bus/bestelwagen nodig had waarin ze ook kon slapen, en dáár had ze geen geld voor. Maar ze wilde niet aan huis gekluisterd zitten, want: 'Daar ben ik met mijn 79 jaren nog veel te jong voor'.

Dus had ze voor ons een aanbieding: voor 5 euro kreeg je een kaartje toegestuurd, voor 10 euro kreeg je er een appeltaartje bij, voor 15 euro deed ze ook nog een verstelwerkje, en voor 25 euro kreeg je ook nog een verhaal met jezelf in de hoofdrol. De bedragen liepen steeds hoger op, je kon zelfs een voorstelling krijgen of een weekend komen logeren! Aan zoveel lef en creativiteit en levenskunst kon natuurlijk bijna niemand weerstand bieden, dus die bus is er gekomen.

Afgelopen weekend vierde deze stoere dame een feestje om iedereen te bedanken.
Een autoverhalenfeestje om precies te zijn, met anekdotes over auto's, lekker eten en zelfs een lied. Er liepen nog veel meer van die vrijgevochten dames rond, vrouwen van 70, 80 en zelfs 90 die allemaal nog midden in het leven stonden. Ze reden sowieso allemaal nog auto, zelfs die mevrouw van 90. En daar konden ze prachtig over vertellen.Afbeeldingsresultaat voor when i'm an old woman i shall wear purple
When I'm an old woman, I shall wear purple...Hendrik Groen

 

Je zou er natuurlijk zo voor tekenen, nog rondreizen en verhalen vertellen als je 80 bent, nog dansen als je 103 bent. Hoewel ik denk dat je zelf veel in de hand hebt (zorgen dat je blijft bewegen, goed voor jezelf zorgen, onder de mensen blijven, etc.) kan je natuurlijk ook pech hebben. Voor mensen die pijn hebben, ziek zijn, niet meer mobiel zijn en iedereen om zich heen hebben verloren, kan de oude dag heel eenzaam zijn. Het leven valt een beetje stil, en elke dag lijkt op de vorige.

In de dagboeken van Hendrik Groen wordt dit heel beeldend beschreven. Een man van 83 beschrijft het leven in een verzorgingstehuis, maar wel met veel humor, waarbij zowel de bekrompenheid van de bewoners als de betutteling door de directie niet gespaard blijven. Ik heb genoten van deze boeken. Juist nu het met mijn eigen ouders slechter gaat, herken ik veel in die verhalen, en de humor helpt mij enorm om die ellende te relativeren. De verhalen geven me ook hoop: al loop je in een luier, al ben je slecht ter been, met een dosis humor en een paar gelijkgestemde zielen valt er best nog iets van te maken.

Ik hoop nog steeds oud te worden. Mocht ik dat voorrecht hebben, en mochten er tegen die tijd nog bejaardentehuizen
 zijn, dan hoop ik dat ik daar mensen tegen kom als Hendrik Groen, Evert, Eefje, Grietje, Graeme en al die andere leden van rebellenclub Omanido ('Oud Maar Niet Dood). 

Van elke dag iets moois proberen te maken, aan de rand van de afgrond, dat noem ik levenskunst van een hogere orde.  

 Afbeeldingsresultaat voor hendrik groen

Tenslotte nog een mooi filmpje. Vader en zoon, zingend in de auto. De vader heeft Alzheimer, maar de muziek brengt hem weer even 'terug'. Prachtig om te zien hoe ze samen genieten van dit moment.9 opmerkingen:

 1. Wat mooi, om zo vitaal oud te worden. Ik voelde bij het lezen van het dagboek van Hendrik Groen ook triestheid. Om het leven van al die mensen, die niet die positieve bril dragen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die ondertoon was er zeker. Maar ik vind dat echte humor ook alleen maar bestaat bij de gratie van triestheid, boosheid, schaamte, spijt, eenzaamheid, etc. Het helpt om de situatie dragelijk te houden.

   Verwijderen
 2. Idd, zo oud mogen worden... Daar teken ik voor. En als dat dan ook nog met dit soort leuke portretten, geweldig! Ik zeg: commune stichten en samen chillen. Met een spaghettipan op het hoofd in de polonaise, met de rollator naar de jakkoezie en 's avonds een potje pesten. Ben helaas niet zo goed in poker. Doe je mee? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, ik doe mee. En dan spelen we toch gewoon blufpoker???? Dat dansen met die 103-jarige kon trouwens weer op mijn lijstje 'eerste keren'.

   Verwijderen
 3. Wat prachtig, dat Danspaleis en die verhalenvertelster! Ik heb net vanavond het eerste boek van Hendrik Groen uitgelezen. Ik vond het een beetje een domper om te horen dat Hendrik Groen niet heus bestaat en de verhalen gewoon uit een 60-jarige duim gezogen zijn, maar ik hoop wel dat er ouderen zoals zij bestaan. En dat die er over 40 jaar nog steeds zijn. En dat ik er daar eentje van ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ze niet helemaal uit de duim gezogen zijn. Het is allemaal zo herkenbaar, het kan niet anders of hij heeft dit soort situaties van dichtbij meegemaakt, waarschijnlijk met zijn eigen ouders?
   Ik schat zo in dat hij is na gaan denken: hoe zal ik zelf zijn tegen die tijd? En zich voorgenomen heeft zich dan niet te laten betuttelen, maar zijn eigen plan te blijven trekken. En dat als uitgangspunt voor zijn boek heeft gebruikt.
   Hoewel je maar moet afwachten hoe je zelf bent tegen die tijd, heb ik er wel vertrouwen in dat de volgende generaties inderdaad veel mondiger en pro-actiever zullen zijn. Wij zijn al veel meer gewend om te doen waar we zin in hebben. Veel ouderen zijn een groot deel van hun leven 'geleefd' , hebben altijd moeten doen wat hun verteld werd.

   Verwijderen
  2. Overigens, Verdubbeldame geloof ik nooit dat jij de goudvissen zou vermoorden met roze koeken...

   Verwijderen
 4. Wat een leuk verhaal van het danspaleis en de tante van je vriend. Het lijkt me heel leuk als ik dat nog op mijn oude dag zou kunnen.Ik wil dat boek van Hendrik Groen ook graag eens lezen, maar het is steeds uitgeleend. Ik zal het aanvragen bij de bieb.Het klinkt een beetje als het geheime dagboek van Adriaan Mole, age 13.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar wordt het mee vergeleken. Adrian Mole meets One Flew Over The Cuckoo's Nest.

   Verwijderen