donderdag 28 januari 2016

Eindelijk goed nieuws...


De laatste tijd wist ik niet zo goed waarover ik moest bloggen. Over consuminderen ben ik wel een beetje uitgeneuzeld. En ook over opruimen. En over bitterballen. Of over hoe ik die er weer af jog.
Of over dat ik zo'n leuke dag heb gehad. Of over dat ik zo lekker koffie heb gedronken op - ja hoor - alweer een nieuw hip Rotterdams terras. Echt, ik schrijf graag, maar ik wist gewoon niet zo goed meer waarover.

Ineens moest ik denken aan mijn buurman, die, toen hij het zoveelste blog las van een viltende vrouw, verzuchtte: 'Ik maak me ernstig zorgen. De vervilting van de samenleving neemt hand over hand toe.' Waaraan hij even later toevoegde: 'Hetzelfde geldt voor blogs over lappendekens. Want er is ook sprake van een enòrme verquilting van de samenleving.' Hilarisch natuurlijk, maar ik voelde me best een beetje aangesproken. Hoewel ik niet vilt of quilt, zijn mijn blogs vaak een beetje van hetzelfde kaliber: o, wat heb ik toch weer een gezonde ontbijtjes ontdekt, en o, wat ben ik toch weer lekker de hele maand al supermarkten aan het mijden, en wat ben ik toch weer goed bezig tijdens de Geefmaand (Koop-niets-maand, Minimummaand, Speelkwartiertjesweek, etc.)... 
Begrijp me niet verkeerd, iedereen die daar lol in heeft moet er rustig over door blijven bloggen.
Alleen merk ik dat ik zelf toe ben aan weer eens wat anders.

Serieuze journalistiek dan maar? Nou, nee. Over terrorisme, dood, mannen met macht, oorlog en enge ziektes gaat het al de hele dag, daar heb ik geen zin in. Vandaar dat het hier een tijdje stil was.

En toen kwam het antwoord op mijn blogblock letterlijk uit de hemel vallen. Vandaag las ik : 'Nederland is een kerk rijker. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is sinds gisteren officieel ingeschreven als Kerkgenootschap.' (klik hier voor het hele artikel)
Daar word ik nou echt blij van! Eindelijk heb ik een geloof gevonden dat mij  me past.
Ik heb me meteen ingeschreven.


Arjan Lubach en Georgina Verbaan gingen mij al voor, dus ik bevind mij in goed gezelschap. Wij pastafarians hebben geen Tien Geboden, maar Acht Liever-Nietjes.
En we kunnen elkaar op straat goed herkennen, want ons religieuze symbool is: een vergiet als hoofddeksel.En toen wist ik ook (Dank, o Vliegend Spaghettimonster, voor het Licht!) meteen weer waarover ik wilde bloggen. Gewoon, over leuk nieuws. Niet origineel, velen doen dat al ( o.a. Blijnieuws en Hetkanwel), maar in de mediawereld zijn ze toch nog steeds ver in de minderheid. Ze kunnen wel wat versterking gebruiken.

Waar ik gisteren bijvoorbeeld helemaal warm van werd, was de aflevering van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld, waarin de 28-jarige Amerikaanse Maggie Doyne geinterviewd werd. Wat een indrukwekkende dame! Tien jaar geleden kwam zij als backpacker terecht in Nepal, in een vallei aan de voet van de Himalaya. Geraakt door het lot van een klein meisje besloot ze te blijven om arme weeskinderen te helpen. Niet voor een maandje vrijwilligerswerk, maar voor haar hele leven. Inmiddels heeft Kopila Valley een groot weeshuis, een school en een kleine kliniek en is Maggie met haar stichting BlinkNow de wettelijke voogd van 51 (!) kinderen. Onlangs ontving zij de CNN Hero of the Year-award, een prijs die wordt uitgereikt aan diegenen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de medemens.


Over dit soort onderwerpen lees je bijna nooit in de krant. Van wat ik daar wel lees, krijg ik een heel negatief mensbeeld. Maar ik geloof dat je overal ter wereld leuke mensen kunt vinden. Mensen die elkaar willen helpen. Mensen met humor. Mensen die tegen de stroom in durven zwemmen, en ludieke of misschien zelfs wereldreddende ideeën bedenken. En over die mensen ga ik de komende tijd wat vaker schrijven.
Heb er weer zin an!


Edit, later op de dag:
Ingehaald door de actualiteit... Het NRC wijdde er toch een stukje aan.
Klik hier voor het artikel (het begint heel even met ellende, en daarna een mooi stukje over Maggie Doyne).

28 opmerkingen:

 1. Haha, dat Vliegend Spaghettimonster! Nu lees ik elke dag het nieuws op de NOS-site maar deze heb ik gemist, hoe kan dat nou? Ik ben blij dat ik nu helemaal weer bij ben en word ook helemaal blij van jouw blog! Goed plan, dat goede nieuws!!
  Een blije groet, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eindelijk iemand die ook de balen heeft over dezelfde blogs.
  Weekmenu's, dezelfde consuminder tips, nieuws uit de krant.
  Ga zo door!

  Cornelia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Nou ja, er zullen ook mensen blijven die graag over die dingen lezen. Iedereen moet vooral blijven bloggen waar hij/zij over wil bloggen. Het belangrijkste is dat je er lol in hebt.

   Verwijderen
 3. WWFSMD? Zich aanmelden natuurlijk! Geweldig. Dank voor dit prachtige nieuws!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. WTF is WWFSMD? Ik vermoed zoiets als 'what... someone must do?' of iets dergelijks?

   Verwijderen
  2. Dat moet je je afvragen.... what would flying spaghetti monster do!

   http://images.onesite.com/community.beliefnet.com/user/united_under_his_divine_noodle/wwfsmd.jpg?v=252900

   Lol om je groepjes, zo rollen de religieuze mensjes!

   Verwijderen
  3. Haha, natúúrlijk: what would flying spaghetti monster do?
   Stom dat ik het niet zag... :-)

   Heb overigens niets tegen religie in de breedste zin van het woord; ik heb net zo goed behoefte aan zingeving en troost, en het gevoel deel uit te maken van iets groters. Ik heb alleen een hekel aan dogmatische mensen, en de veel te grote macht van de kerk (moskee/synagoge/tempel/...) maar denk dat gelovigen met humor (ja die zijn er, ik ken ze) ook hartelijk kunnen lachen om het spaghettimonster. Het relativeert enorm, en dat hebben de orthodoxe religies hard nodig!

   Verwijderen
 4. Zit net nog even te denken... Voor je het weet heb je weer allerlei splintergroepjes. De één zegt dat het een Tagliatelle-monster is, en de ander denkt meer aan Penne of Spirali. En dan vindt Georgina Verbaan weer dat de gehaktballetjes vegetarisch moeten zijn.Krijg je weer allerlei radicale afscheidingsbewegingen... Pffff....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Biologisch, zonder gluten, met gluten, echte Italiaanse (schijnen dikker te zijn, de spaghetti die hier in de schappen ligt, geven ze in Italie aan hun huisdieren, heb ik me ooit laten vertellen), de West-Europese.. :)

   Verwijderen
  2. Ja, haha, precies, dan krijg je vast weer een paleo-glutenvrije afsplitsing binnen de FSM-gemeente die vindt dat het speltpasta moet zijn, of courgettepasta... :-)
   En dan vinden sommige pastafarians dat piraten er helemaal niks mee te maken hadden, of dat een zeef of slakom op je hoofd ook best is toegestaan, en daar worden de 'zuivere' aanhangers dan boos over. Zo gaat dat met religies...

   Verwijderen
 5. Ja! Leuk. Eindelijk een kerk zonder flauwekul waar mensen blij van worden :-)

  Floortje kijk ik altijd, fijn programma.

  Ga zo door, leuke blogonderwerpen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik zou dit niet snel een kerk zonder flauwekul noemen, maar ik word er iig wel blij van!

   Verwijderen
 6. Ja wat een leuk nieuws, ik had het wel gelezen ergens dat er een nieuw kerkgenootschap was, maar door jouw link heb ik nu ook de site bezocht en de 8 liever nietjes, gelezen. Ik zie dat jouw Cubaanse innerlijke oma er lekker bijzit in haar mooie roze broek. Zij kan dit kerkgenootschap waarschijnlijk ook zeer waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vast wel! Ik heb nog niet gehoord of er in die kerk een rookverbod geldt, misschien dat Cubaanse sigaren wel mogen
   (voor wie niet weet over welke oma we het hebben: zie rechts onderaan op deze pagina)

   Verwijderen
 7. Herkenbaar! Het bloggen over weer een gezonde rage, dan wel nieuwe hobby was ik ook een beetje beu...ik bedoel, ik blogde al in 2004, en sinds een jaar of twee drie is bloggen ineens zo'n DING geworden, en hebben mensen er hun beroep van gemaakt en praten ze elkaar allemaal na, en toen hoefde het ineens niet meer van mij. Ik teken en kleur nu. En ja die kerk van FSM had ik ook al ontdekt haha! Ramen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En die eerste kerk staat... in Nijmegen! Mijn buurtjes zijn er al pasta wezen eten :). Ik verheug me al op je nieuwe blogjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, en ik zie al uit naar een weekendje Nijmegen: pasta eten en een dienst bijwonen in de FSM-kerk, en overnachten in Strowijk Lent... :-)

   Verwijderen
  2. Welkom welkom! Je mag zelfs mijn vergiet lenen (behalve als ik zelf besluit mee te gaan)

   Verwijderen
  3. Dan kom ik ook! Met mijn groene vergiet. Zin in!

   Verwijderen
  4. Mijn buurvrouw zei dat het in die kerk vreselijk koud was. Even wachten tot het voorjaar dan maar?

   Verwijderen
  5. Goed plan! En voor de zekerheid een wolletje mee...

   Verwijderen
 9. Wat lees ik jouw blogjes toch graag! Je verwoordt een (on)bepaald onderbuikgevoel en dan denk ik: O ja, zo zit het! Niet aan gedacht.. Want inderdaad, ik word ook wel eens moe van andermans, maar zeker ook m'n eigen gebazel. Fijn, zo'n frisse blik! Dus... Ga zo door. Vind ik fijn. En dan ga ik nu kijken waar die spaghettikerk zit. Moet nu aan spaghettiwesterns denken, maar goed. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je fantasie slaat aardig op hol van dit geloof, hè?

   Ja, ik werd ook voornamelijk moe van mijn eigen gebazel, maar constateer ook bij andere bloggers dat ze de inspiratie af en toe een tijdje kwijt zijn. Daar ontkom je niet aan, denk ik.

   Verwijderen
 10. Ik heb vandaag gekeken naar Floortje en Maggie. Geweldig! Ze komt zo sereen, rustig en wijs over.
  Doet me een beetje denken aan een boek dat ik las. 'Mijn weg leidt naar Tibet: de blinde kinderen van Lhasa' van Sabriye Tenberken. Een Duits blind(!) meisje dat in haar eentje op reis gaat naar Tibet, daar kansloze blinde kinderen ontmoet, een Tibetaans brailleschrift ontwikkelt en een blindenschool/-internaat sticht en runt. Zo indrukwekkend ook. In een later boek vertelt ze hoe ze met enkele van die blinde kinderen de Mount Everest beklom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi hè, om te zien hoe 1 mens het verschil kan maken. .. Die film 'Tashi and the monk' was ook zo'n verhaal.

   Mooi stukje in de uitzending over Blink vond ik dat Maggie's eerste beschermeling imiddels een jaar of 15, 16 en is en het hartstikke goed doet op school. Nu wil ze oncologe worden en arme mensen gratis helpen. Van dit meisje zou anders (waarschijnlijk) niks terecht zijn gekomen (vader alcoholist, moeder overleden,armoede, honger, etc. )Een mensenleven hangt aan zo'n dun draadje, en je moet zo ongelofelijk veel mazzel hebben...

   Verwijderen
  2. Voor wie Tashi and the Monk nog niet kent:

   http://www.bosrtv.nl/televisie/tashi-and-the-monk

   Verwijderen