zaterdag 26 juli 2014

Net hoe m'n pet staat...

Anderhalve week geleden zijn ze bij me langs geweest van Petra van der Laar om 'mijn haar te verwijderen en het haarwerk te plaatsen'. Dat klinkt wat beschaafder dan 'kaal scheren en pruik opzetten'. (Op de een of andere manier denk ik er dan achteraan '...en door pek en veren rollen.' Maar dat laatste gebeurde gelukkig niet.)

Ik had gedacht dat het kaal scheren een emotioneel moment zou worden, maar dat viel mee. Ik vind mijn kale schedel eigenlijk best mooi! Jammer dat het bij vrouwen minder maatschappelijk aanvaard is, je wordt denk ik toch wel nagestaard op straat. Terwijl het onder mannen juist enorm in de mode is om met een kaalgeschoren schedel rond te lopen. (Van Freud's befaamde penisnijd heb ik geen last, wel van schedelnijd!)

In huis vind ik een kaal hoofd heel prettig, zeker nu het zo warm is. Het voelt zo vertrouwd, dat ik soms bijna vergeet iets op te zetten als ik de deur uit loop. Het gaat echt nog een keer gebeuren dat ik het gewoon helemaal vergeet...

Na wat wikken en wegen heb ik besloten de foto van mijn kale hoofd niet te plaatsen. Niet dat ik me ervoor schaam, zoals ik al zei vind ik dat ik het best kan hebben.
Beter nog dan Sinead O' Connor, Skunk Anansie en Sugar Lee Hooper bij elkaar!
Maar het blijft internet, elke halve zool kan de foto downloaden en hem op een plek zetten waar ik hem niet wil hebben. Toch maar niet, dus.

Maar mijn pr... haarwerk mogen jullie natuurlijk wel zien:


Mensen die mij kennen zien wel dat het nephaar is, A: omdat ze het weten, B: omdat het veel te netjes zit voor mijn doen. Maar op straat kijkt niemand op of om.
In bepaalde wijken van Rotterdam lopen bijna alle vrouwen met pruikachtig haar, dus dat scheelt weer.

Ik heb dezelfde dag nog de proef op de som genomen en ben in mijn uppie op een terras gaan zitten. Niemand keek. Om dat te vieren, heb ik een grote Nada Colada besteld. En afgelopen weekend heb ik zelfs opgetreden met de ukuleleband. Tijdens dat optreden is deze foto gemaakt:


Met een optreden zit je natuurlijk wel helemaal in de picture, en dat is spannend.
Maar de reacties waren erg positief, ze vonden ons optreden leuk en grappig, en het haar paste (vond ik zelf, dan) wel bij onze algehele uitstraling.

Met dertig graden is zo'n pruik alleen veel te warm, dus voor die gelegenheden heb ik sjaaltjes. Met een hoofddoek val je trouwens ook al niet op in Rotterdam, de halve stad loopt ermee. Ik kijk nu stiekem bij hippe moslima's de kunst af, die hebben vaak prachtige stoffen, en ze knopen de doeken op een wat vlottere manier dan de traditionele moslima's. (In de bus zitten mijn zus en ik elkaar aan te stoten: die daar, die is mooi!)

Afgelopen dinsdag ben ik samen met mijn zus naar een workshop 'Look Good, Feel Better' geweest, die speciaal georganiseerd was voor vrouwen die chemotherapie krijgen. Daar krijg je allerlei tips om er niet al te erg uit te zien als de dood van pierlala. En we kregen een gratis goodie-bag met make-upspullen mee, gesponsord door stervensdure merken die ik zelf nooit zou kopen, dus dat voelde wel chique.

Ik had er ook wel een dubbel gevoel bij. Het wordt vrouwen misschien teveel aangepraat dat we er ten alle tijden goed uit moeten zien. Mannen met kanker zie je niet op zo'n workshop. Toen zei een buurvrouw tegen me:  'Je kunt het ook omdraaien: mannen die er ziek en lamlendig uitzien, die hebben dit middel niet. Als zij zich zouden opschilderen en optutten om er nog een beetje iets van te maken, zouden zij juist degenen zijn die aangestaard werden.'
Dat vond ik wel een rake opmerking, zo had ik het niet bekeken! Eigenlijk hou ik wel van een beetje tutten, en vind het een voordeel van vrouw zijn dat we frivool en koket mogen zijn (zolang het maar niet móet). Dat geeft sjeu aan het leven!  En daardoor voel je je van binnen ook beter, zoals de naam van de workshop al aangeeft.

Al voel ik soms ook wel iets voor een militantere look.... :-) Zoals je ziet is het CSI-team helemaal klaar voor chemo 2...

14 opmerkingen:

 1. Staat goed! En idd wel bijzonder hoe 'het' beeld op het uiterlijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat een positief geschreven stuk over wat toch wel een beladen onderwerp is. denk dat veel vrouwen iets zullen hebben aan jouw verhaal. klasse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Dat zou inderdaad mooi zijn, als anderen hier iets aan hebben.

   Verwijderen
 3. Ja vreemd is dat he, wij associëren een pruik met ziekte en dus is dat wennen en in andere culturen scheren vrouwen vrijwillig hun hoofd kaal en dragen ze altijd pruiken.
  Ik vind de pruik mooi en het is dat je het zegt anders zou het me niet opvallen, maar ik weet eerlijk gezegd niet hoe je er normaal uitziet.

  Fijn dat je die tip kreeg van opmaken en zo. Maar laat je alsjeblieft niet aanpraten dat je dat elke dag moet doen. Want je mag je natuurlijk ook wel gewoon eens ziek en beroerd voelen en er zo uitzien (al hoop ik natuurlijk dat de bijwerkingen van de chemo gaan meevallen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Ik ben toch al nooit zo'n opgedoft type geweest, en ik hoef er nu ook niet elke dag geweldig uit te zien. Er zullen echt wel dagen zijn dat ik denk: bekijk het maar, ik vind het wel even best zo. We hoeven niet continu te verbergen dat we ziek of moe zijn, of onze dag niet hebben.
   Maar soms kan het je echt een oppepper geven om jezelf mooi te maken. Het is een manier om het leven te vieren en te laten zien dat je trots op jezelf bent.

   Verwijderen
 4. wat heb je het weer heerlijk geschreven! Je weet volgens mij overal de juiste draai aan te geven. Fijn dat het zowel met als zonder pruik okee voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Ja, mooi is ze, hé, die ukulelespeelster die vlak achter me staat. Jammer dat ze er onthoofd op staat, maar knap van jou dat je dat toch kunt zien. Je hebt er echt oog voor!
   :-)

   Verwijderen
 6. Het zit inderdaad wel anders dan je 'vorige haar', maar met dat haarwerk mag je zeker gezien worden! Van die laatste foto's word ik wel een beetje bang. Nu nog de 'we can do it'-power-oostduitse-huisvrouw- look (zie rechtsboven), met zo'n knoop van voren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn zus zijn van plan om samen zo'n We Can Do It- style foto te maken, als zij ook chemo heeft. Met spijkeroverhemden aan en omgeknoopte sjaaltjes.

   Verwijderen
 7. Ik volgde deze maand een schminkworkshop, en kijk wat mijn schminkjuf net heeft mogen uitvoeren: http://www.studio-joli.com/website/index.php?TreeItem=197115&NewsItem=38397 Dan heb je echt wel lef als haarloze dame...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo, dat is wel een stoere dame! Daarbij is mijn CSI-petje wel wat sukkelig... :-)

   Verwijderen
  2. Misschien doe ik binnenkort wel een beroep op de Kleuringsdienst.. Maar daar mogen we denk ik wel een dagje voor uittrekken, als ik het zo zie.

   Verwijderen