woensdag 23 oktober 2013

Join Me

Door diverse oorzaken (ik 'mag' geen nieuwe spullen kopen, Meneer Fluitekruid fietst al bijna een maand door China, etc. ) heb ik deze maand lekker veel tijd om te lezen. Zo ben ik al dagenlang in de ban van het werkelijk briljant geschreven 'Join me' van Danny Wallace. Het verhaal:

Het is 2002. Danny Wallace, 25 jaar, verveelt zich rot. Tijd voor weer een leuk 'jongetjesproject' waar zijn vriendin altijd zo'n hekel aan heeft: voor de grap zet hij een advertentie in de krant, met alleen het simpele zinnetje 'Join Me'. Geen uitleg, alleen het verzoek om een pasfoto op te sturen als 'bewijs' dat je serieus mee wilt doen. Wat dat dan precies is, waaraan je gaat meedoen, staat er niet bij.

Binnen een maand ontvangt hij brieven en e-mails van wildvreemde mensen uit het hele land. Ze willen allemaal 'meedoen', maar niemand weet waaraan. Danny zelf al helemaal niet! Voordat hij het weet wordt hij uitgeroepen tot 'De Leider'. Iedereen kijkt vol verwachting uit naar het moment dat hij gaat onthullen wat het doel van Join Me is.

Op uiterst humoristische wijze beschrijft Wallace hoe hij de tijd rekt met mysterieus-doenerij, zijn volgelingen bezighoudt door ze stickers en flyers te sturen ('Spread the word of Join Me!'), en ondertussen het project ook nog krampachtig verborgen probeert te houden voor zijn vriendin.
 
Zelfs als hij al 200 leden heeft, waarvan sommige toch wel ongeduldig beginnen te worden, heeft hij nog geen flauw idee welke kant hij op wil. Door op reis te gaan en zijn joinees in levende lijve te ontmoeten (waaronder een Schotse heavy metal-priester en een filosofische muzikant genaamd Spacetoad) komt hij op ideeën en begint Het Plan zich te ontvouwen...

Als je weet dat dit boek de voorloper is van 'Random Acts of Kindness', snap je al zo'n beetje welke kant het uitgaat. Beide boeken (het vervolg is eigenlijk meer een boekje) zijn van het soort waarbij je tijdens het lezen hardop moet lachen. Ik tenminste wel!
Verder ga ik er nog niet teveel over vertellen (als je er nu meteen al meer over wilt weten, moet je maar even googelen), want ik ga het - heel Wallaciaans - lekker nog een weekje mysterieus houden...
 
Aan het begin van Geefmaand November kom ik hier nog op terug. 'Heb Geduld, O Volgelingen!' 

10 opmerkingen:

 1. Wat ga je snel Nu je meneer weg is... Ik ben net begonnen in 29 geschenken (geleend uit de bieb); erg boeiend en leerzaam. Dankjewel voor de leestips!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, 29 geschenken is ook gaaf, hé? Ik heb echt zin in die Geefmaand!

   Verwijderen
 2. o nou dat lijkt me echt een heel leuk boek (omdat ik waarschijnlijk ook zo iemand ben die denkt 'goh, da's leuk zo'n doe mee project laat ik maar mee doen terwijl ik inderdaad helemaal niet weet waar het over gaat')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik herkende mezelf ook wel in al die rare projectjes die hij doet, half uit verveling, half uit nieuwsgierigheid, gewoon om te kijken wat er gebeurt. Hij noemt het 'jongensprojectjes', maar ik ben daar ook heel erg van.

   Verwijderen
 3. Jurjen zit nu tegenover me en biedt je hierbij spontaan al z'n boeken Danny Wallace-boeken te leen aan. Hij heeft ook de DVD 'How to start your own country', waarvan het nationale volkslied: http://www.youtube.com/watch?v=p8KCi1qnZSQ

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, fijn dat ik die boeken en dvd mag lenen. Het verbaast me trouwens dat 'Join Me' nog steeds niet verfilmd is... (Ik zie de scènes gewoon voor me! Prachtige dialogen ook, zowel tussen de personages als de voice-over in zijn eigen hoofd.) Bijzonder volkslied, trouwens, vooral omdat de elektrische gitaar klinkt als een banjo!

   Verwijderen
  2. Yes Man is wel verfilmd, maar dat is geen aanrader. Het concept is wel overgenomen (een jaar lang op elk verzoek ja zeggen) maar zijn specifieke avonturen niet, en het is zo'n flauwe Jim Carey-film geworden.

   Verwijderen
  3. De Verdubbeldame24 oktober 2013 om 12:27

   O verdorie, verkeerde identiteit, moet ik tegenwoordig ook op letten

   Verwijderen
  4. Moet ik hem weghalen? Ja, ik raak op Facebook af en toe ook in identiteitscrisis. Heb daar soms al discussies met mezelf. Dan moet je gaan oppassen...

   Verwijderen
 4. Ik heb 'Yes man' en "Heet jij ook Dave Gorman?" (samen met Dave Gorman, dus) en de boekjes zijn echt geweldig. Ik hou van zulke vrije geesten. Ben ook erg benieuwd naar dit boek!

  BeantwoordenVerwijderen