vrijdag 4 oktober 2013

De Winkelloze Week van Fluitekruid

Strikt genomen was deze week pas winkelloos vanaf dinsdag 1 oktober, maar ´De Bijna Winkelloze Week van Fluitekruid´ bekt gewoon wat minder lekker :-)
 
Deze Week zag ik...
 
...in ieder geval weinig winkels van de binnenkant,
De Buy Nothing New Maand is begonnen, en ik heb de uitdaging aangenomen om de hele maand oktober geen nieuwe spullen te kopen. Wel worden we deze maand uitgedaagd om meer te kringloopshoppen, te ruilen, te lenen, te geven, te repareren, zelf te maken en te delen.
Mijn eten (ik heb de uitdaging iets uitgebreid , want het ging eigenlijk alleen om nieuwe spullen) wil ik zoveel mogelijk zelf verzamelen, ruilen met de buurvrouw of kopen bij kleine lokale ondernemers (kleine winkels, de markt, direct bij de boer, etc.). Maar sinds dinsdag ben ik eigenlijk nog geen enkele winkel binnen geweest, zelfs geen kleine. Dit is allemaal wildpluk, of van de markt:
 

  
Supermarkten gaan me steeds meer tegenstaan, met hun kiloknallers, in plastic verpakte troep, misleidende informatie en schreeuwerige (prijzen-)oorlogskleuren... 
  

Als het even kan, mijd ik ze. Ben ook maar eens begonnen met het leeg eten van mijn keukenkastjes. Genoeg om de maand door te komen, lijkt me...
 


Maar ja, dan kan je weer op vrijdagavond met twee gezellige dames een hapje eten in de De Magnetronbar te Rotterdam, en daar zeg ik dan natuurlijk ook weer geen nee tegen. Het is trouwens een wijkrestaurant in de Agniesebuurt, en valt dus onder 'lokale ondernemers'. :-) Low budget, lekker, biologisch, en ook nog eens (ach, vooruit, waarom ook niet) hartstikke trendy. Want waar krijg je nou een Barbie-paard genaamd Bonfire op tafel in plaats van een tafelnummer, of raak je verdwaald in een kunstwerk als je de wc zoekt? Je snapt, daarna is je leven nooit meer hetzelfde...

... maar wel allerlei mooie dingen die niks kosten,
Zo mochten we al de hele week genieten van een stralende Indian Summer!


 
En een vriendin trakteerde me op de bioscoop, nog voor mijn verjaardag (ik had namelijk aan een aantal mensen gevraagd of ze me geen spullen wilden geven, maar ervaringen).
We gingen naar Blue Jasmine, een film die mooi past bij het thema van deze maand:
een vrouw is met een steenrijke man getrouwd en leidt een luxe bestaan, maar raakt alles kwijt als haar man in de gevangenis komt wegens oplichterij. Ze moet weer onderaan beginnen, maar haar rancune, zelfmedelijden en snobisme staan haar daarbij in de weg. Meesterlijk gespeeld door Cate Blanchett.Ook de bloemetjes die ik voor mijn ouders meebracht - ter gelegenheid van hun trouwdag - waren gratis. Zelf geplukte boeketten vind ik meestal VEEL mooier dan die keurige trutboeketten van de bloemist!
 
En dan hadden we nog het bezoek van Anne aan de woongroep van De Verdubbeldame.
Anne deed verslag van haar ervaringen als
blootvoets door Nederland rennende afvalraapster. Tijdens deze inspirerende avond leerde ik allemaal leuke nieuwe mensen kennen, kreeg lekkere bakkies koffie, en mocht ook nog een boek meenemen uit de weggeef-bibliotheek (Eten, bidden en beminnen, van Elisabeth Gilbert). Alles gratis ende voor nop!

NB: Anne en De Verdubbeldame waren trouwens ook die gezellige dames waarmee ik in de Magnetronbar heb gegeten, wat dan weer niet gratis was, maar dat mocht de pret niet drukken.


... en nog steeds bergen ongebruikte spullen in mijn huis, die weg kunnen.


Heb de afgelopen maanden al heel veel spullen aan mijn buren gegeven of naar de ruilwinkel gebracht, dus het begin is er. Deze maand komen er in ieder geval geen nieuwe spullen meer bij.

Nou ja... ik kon het niet laten om deze drie boeken aan te schaffen (okee, betrapt, ik heb wel een webwinkel van binnen bekeken!), maar die waren allemaal tweedehands, en ik ga ze doorgeven aan anderen, dus voorlopig hou ik me nog netjes aan de regels:
Ik ga ze nog bespreken, maar moet ze eerst nog even lezen. In '29' gifts ben ik al bezig, om me voor te bereiden op Geefmaand November.

TO BE CONTINUED

 
 (Voor meer DWZI-ers klik hier) 

8 opmerkingen:

 1. Ooh, allemaal leuke dingen, wat blij! En heerlijke boeken heb je gekocht...
  Kom je ze lezen in het tuinhuis? Kan je alvast oefenen wat betreft off grid leven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, wat leuk dat je dit allemaal doet !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goeie week! We gingen vanochtend al zwerfvuilrapend naar het station, en -in elk filmscript zou dat te toevallig zijn- kwamen een Nieuw-Zeelander tegen die op blote kakkies rondwandelde en vervolgens al vuilrapend met ons meeliep.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee! Zoiets verzin je niet! Dat lijkt toch wel verdacht veel op karma...

   Verwijderen
 4. Dat offgrid boek wil ik wel met je ruilen als je het uit hebt :-)

  BeantwoordenVerwijderen