donderdag 31 oktober 2013

De geschenken van oktober

Morgen is het zover, dan begint eindelijk de Geefmaand! Maar geïnspireerd door eerder genoemde boeken begon ik in oktober alvast wat bewuster dingen en daden weg- en door te geven. Gewoon omdat ik daar zelf zo blij van word. (Wat natuurlijk weer een egoistische reden is; niets menselijks is mij vreemd :-))

Zo bracht ik begin deze maand een potje door de schooltuinkinderen gefabriceerde goudsbloemzalf mee voor Anne, die (ik blogde hier al eerder over) blootsvoets door het land rent om afval te rapen, en toevállig net zere voeten had... Kwam ik even mooi op tijd met m'n zalfje... (achteraf een wonder dat ze niet doodsbang was, ik zie eruit als een psychopaat als ik probeer liefdadig te doen)


Verder heb ik o.a. mijn oude bed weggegeven via gratisaftehalen.nl, diverse boeken weg- en doorgegeven, verrassingspakketjes verstuurd, actief gezocht naar iemand die de das van een voorbijganger met stropdas-stress kon strikken,

We vonden een aardige meneer die wel genegen was het even te demonstreren...

... zelfgebakken appeltaart en ingemaakte tomaten weggegeven, op meneer Fluitekruid's huis gepast, zijn afwas gedaan, me opgegeven voor vrijwilligerswerk, een groenteboer geholpen zijn rek met sinaasappelen naar buiten te rijden, een straatkrantverkoper een krentenbol gegeven, een collega op een tosti getrakteerd, een andere collega geholpen met een les en weer een andere collega de helft van mijn eierkoek gegeven (wat relatief weinig lijkt, maar ik had toevallig net wel heel erge honger...)

O ja, en een problemenrubriek begonnen die nog bijna niemand is opgevallen, behalve Anoniempje (rechterbovenhoek). Het was een beginnetje, maar vanaf morgen ga ik echt los. Dus kom maar op met die problemen!

Behalve alvast oefenen voor de Geefmaand was er natuurlijk nog het Niet-Winkelen. Wie niet winkelt heeft tijd, en als het meezit ook nog een klein beetje geld over. Dus ben ik de afgelopen weken allerlei leuke dingen gaan doen die niets met shoppen te maken hadden. Dat waren dan weer de cadeautjes voor Firma Fluitekruid zelf.

Zo ben ik gaan varen in een drijvende hot tub, samen met de buuf en nog een paar andere mensen. Echt cool! (Dit zijn wij trouwens niet, hoor, wij zijn meer van middelbare leeftijd)


Nou vooruit, hier zijn we dan:


Ja ach, wat kan mij het eigenlijk bommen, we staan toch al op menige Facebook-pagina, want onderweg stonden mensen vanaf bruggen en terrassen te zwaaien en foto's te maken. Wij zwaaiden vriendelijk terug, riepen 'Joehoe!', en deden alsof we beroemd waren.

Er kwam deze maand werkelijk geen eind aan alle spannende en doldrieste gebeurtenissen. Was ik bijvoorbeeld nét therapeutisch een hoesje aan het haken voor mijn mobiel, bleek mijn wol bijna op. (Nee toch! Ja, echt!) Aangezien ik geen wol kon kopen deze maand, besloot ik dan maar heel zweverig en new age dingen te gaan denken als (denk hier even een holle, mysterieuze stem bij): 'De wol komt vanzelf naar me toe.' Flauwekul natuurlijk, want in arme landen denken ze de hele dag aan een kommetje rijst, en toch komt dat niet naar ze toe.

Maar goed, hoewel het flauwekul is, het gebeurde toch: ik won een breiwerk op de Gevonden Voorwerpen Bingo, tijdens een vrijwilligersuitstapje van Bosjuweel in Nijmegen. Waarmee maar weer bewezen is dat God's wegen niet alleen ondoorgrondelijk, maar ook nog eens hartstikke onrechtvaardig zijn. Niet voor kommetjes rijst zorgen, maar wel voor breiwerken! (Nou moet ik wel toegeven dat ik vals speelde tijdens de bingo, maar dat MOEST van de valse nicht die de Gevonden Voorwerpen Bingo leidde; vals spelen was zelfs één van de belangrijkste regels. Tevens de enige regel, eigenlijk.)


Yes! Ik kon verder met mijn haakwerk...Wat ben ik blij met het hoesje voor mijn mobiele telefoon. Het is het eerste haakwerk in mijn leven wat ik echt helemaal afgemaakt heb. Ik heb echt een Ding gehaakt! Een zeer Nuttig en Bruikbaar Ding zelfs, kijk maar:


Jahaa, daar val je wel even steil van achterover hè?

Alle vrijwilligers kregen trouwens ook nog een pakje appelsap mee voor onderweg (ja jongens, ik had jullie al gewaarschuwd dat het spannend was deze maand).

In de trein naar Rotterdam hoorde ik een mevrouw achter me verzuchten. 'Ik heb zo'n dorst... Had ik maar wat te drinken. Echt, ik ben gewoon uitgedroogd.' Het klonk echt heel zielig.

Maar wacht even, dit was weer een Geefmomentje. Ik kwam meteen met mijn pakje appelsap: 'Tadáá!' De mevrouw helemaal blij en ontroerd. 'Goh, dankjewel, wat aardig, dat maak je ook niet vaak mee', zei ze, en begon er meteen tevreden aan te lurken. Gek, maar ik vond het zó fijn dat die mevrouw geen dorst meer had. Zoiets kan je hele dag goed maken, voor zover die dat nog niet was.

Verder heb ik mijn eerste boodschappen opgehaald bij Rechtstreex. Fijn om te weten dat mijn kaas van boerderij Booij uit Streefkerk komt, mijn appelsap van fruitteler Smorenburg uit Woerden, en mijn raapstelen en prei van Uit je eigen Stad uit Rotje zelf. En dat zij er ook nog allemaal een eerlijke prijs voor krijgen.


Ik vind Rechtstreex zo'n sympathiek concept dat ik overweeg om zelf ook samen met mijn buren een distributiepunt te starten. Een mini-streekproductenwinkeltje runnen in je eigen wijk, hoe gaaf is dat?

Waarover later meer.

O ja: en ook in oktober waren er nog lekker veel gratis bloemen:


Dus dat was feestelijk thuiskomen voor meneer F.


Okee, ik heb hem best wel een klein beetje gemist...

16 opmerkingen:

 1. Die hot tub, wat geweldig, hoe kom je daar nou weer bij. Float die door Rotterdam? En je telefoonhoesje is helemaal blits.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een speciale dag dat je door 15 euro een uur de wijnhaven door kon varen, van het lichtschip naar de kubuswoningen en terug. Normaal moet je met acht mensen de hele boot afhuren, en dan wordt het wel prijziger. Maar misschien komen er nog vaker van die 'goedkopere' dagen. (ik vind 15 euro nog steeds aan de prijs, maar het is dan ook wel een bijzondere ervaring)

   Verwijderen
 2. Wanneer komt je boek uit, je schrijft zo gezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet zeggen dat het ook wel komt doordat de meligheid van Danny Wallace nog vers in m'n geheugen ligt, je gaat er meteen gezelliger van schrijven...

   Verwijderen
  2. Hahahaahaa ik maak ook teveel Danny Wallace-achtige grappen als ik weer een boek van hem gelezen heb.

   Verwijderen
 3. Goed bezig! Wat heb je weer veel leuke, gezellige en inspirerende dingen gedaan! En ik ben heel benieuwd naar je rubriek Fluitekruid helpt je eruit! Eeeeenig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil je succes wensen met je geefmaand! Ik ga het ook doen! Ik zal je volgen hoor! Groet Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond dit boek ook echt inspirerend.
  Prachtig boeket in een prachtige kan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herfstasters, kaasjeskruid, monnikskap en goudsbloem...nog steeds te plukken!
   Allemaal gratis en voor nop (alleen de kan niet, die is van de Hema)

   Verwijderen
 6. Wat een leuke dingen allemaal en het winkeltje lijkt mij echt te gek!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waaaw, wat een geniale belevenissen allemaal!!!!

  BeantwoordenVerwijderen