donderdag 6 juni 2013

Reduce

Reduceren of minderen heeft voor veel mensen een negatieve bijklank. Alsof je van alles moet 'laten' en niks meer 'mag'. Terwijl je ook zou kunnen zeggen: fijn, dat er niet zoveel meer HOEFT. 


Als je matigt met plastic, spullen, informatie, voedsel, verwachtingen of wat dan ook, merk je dat je leven een stuk simpeler wordt. En dat schept rust en ruimte, die je kunt gebruiken voor de dingen die je écht belangrijk vindt. In die zin ervaar je juist een enorme overvloed.
Het is niet voor niets dat de meeste religies een vasten-periode kennen. En dat veel mensen het zo lekker primitief, knus en  'basic' vinden om te kamperen.
 

Nou ben ik een vrij hedonistisch type, en er blijven heel veel dingen waar ik liever niet mee wil minderen, zoals lekker eten, boeken kopen, op terrasjes zitten en naar optredens van leuke bandjes gaan. Maar juist door met andere dingen te minderen, hou ik daar meer tijd en geld voor over. Zo heb ik er bewust voor gekozen om in deeltijd te werken en klein te wonen (waardoor ik automatisch ook weinig spullen heb).Het boek 'Genoeg', van John Naish bracht me op nog meer ideeën. Over informatie zegt hij bijvoorbeeld: 'Je gaat toch ook niet de hele dag alle lichten laten branden en de kranen open laten staan, alleen omdat je beschikking over elektriciteit en water hebt? Waarom doen we dat dan wel met onze informatiekanalen? ' Dat was echt een eye-opener. De informatiedieetweek is me zo goed bevallen, dat ik er binnenkort weer eentje ga inlassen.

En als je eenmaal begint met reduceren, krijg je al gauw een soort domino-effect.

Neem nou de Zero Plastic Weekvorig jaar. Het enige wat ik deed, was een poging wagen om de hele week geen plastic te kopen of weg te gooien. Gewoon, om te kijken of het lukte.
Want:Dus stond ik met mijn lunchtrommel bij de biologische slager: 'Doet u de ham hier maar in.' Ik voelde me belachelijk. Als vleeseter heb je een ecologische voetafdruk van hier tot Tokyo, en dan ga je pietluttig staan doen over een plastic zakje. Bij de slager durfde ik daarna niet meer met mijn bakjes aan te komen zetten. En daardoor ging ik vanzelf minder vaak naar de slager.

Maar helemaal stoppen met vlees, dat lukt me nog niet. Vorig jaar november tijdens de vegan challenge van Maarten Hunink besloot ik om alleen in het weekend nog vlees te eten. Daar ben ik tot op heden nog steeds niet altijd consequent in, maar het lukt me steeds beter.


Vorige maand las ik - ik schreef er al eerder over - het boek 'Goed eten' van Dorien Knockaert, die bezig is 4/5 veganist te worden. Nou vond/vind ik veganisten - ja, sorry hoor - vaak een beetje rare types. Dat komt zo: ik heb vroeger  een veganist gekend - zo'n graatmager type dat niet van lekker eten hield - die zelfs haar hond alleen salade en muesli gaf, de vuile dierenbeul!

Mijn vooroordeel werd verder versterkt door de onzin die veganisten verkochten in de media, zoals dat een mens van nature een herbivoor zou zijn. 'Wat een flauwekul', dacht ik, 'I
edereen weet toch dat de mens bovenaan in de voedselketen staat? Had je maar niet als prooidier geboren moeten worden. Vette pech voor de Bambi's en de Stampertjes! En no way dat ik de rest van mijn leven op groente ga knagen. Ik ben een mens en geen konijn!'Wat geen enkele veganist die ik ken tot nu toe gelukt is, lukte Knockaert wel. Zij legde op een niet-belerende toon uit dat zowel de vlees- als de zuivelindustrie een enorme belasting zijn voor mens, dier en milieu. En dat het dus eigenlijk best een logische stap is om niet alleen met vlees, maar ook met zuivel te matigen. Net als de schrijfster ben ik verslaafd aan kaas (vooral die brokkelige overjarige), en het kost me nog steeds moeite om het als een luxe product voor zo af en toe te beschouwen, maar ik ben hard op weg.

(Gelukkig zijn er ook veel lekkere alternatieven, neem maar eens een kijkje bij Jonge Sla, of in De Plantaardige Keuken.)En jullie? Wat hebben jullie allemaal al gereduceerd en versimpeld? En waar minderen jullie ABSOLUUT niet mee?

10 opmerkingen:

 1. Ik heb zo;n beetje mijn hele leven drastisch versimpeld... En het bevalt heel goed! Ik bespaar niet op eten en drinken, althans het mag wel goedkoper, maar ik wil wel goede kwaliteit. Dus minder vlees, maar wel bio. Geen vleeswaren, ik noem maar wat, maar wel goede olijfolie. Ik eet geen boter of margarine op brood, maar gebruik wel roomboter om kruidenboter mee te maken, dat soort dingen. Ook ik ervaar een gevoel van enorme overvloed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier hetzelfde verhaal: ik gebruik nooit boter of margarine op brood, haal alleen boter in huis als ik appeltaart wil bakken of kruidenboter ga maken. En die olijfolie waar jij het over had ga ik zeker proberen!

   Verwijderen
 2. Ik doe eigenlijk best wel luxe boodschappen, zonder veel op prijzen te letten. Mijn vaste lasten heb ik daarentegen wel drastisch gereduceerd, en mijn meubels zijn allemaal vindertjes, krijgertjes of tweedehandsgekochtjes. Qua kleren kan ik ook wel eens wilde uitspattingen hebben, maar volgens mij geef ik daar nog steeds minder aan uit dan de gemiddelde mens (lees: vrouw). Boeken koop ik niet meer zo veel als voorheen.
  En kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasssssssss, dat is ook mijn struikelblok richting veganisme (zelfs in een een sapkuur). Verder heb ik zuivel wel ver teruggedrongen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik kijk wat wij allemaal aan het terugdringen zijn en de verslavingen die we moeten overwinnen, dan moet ik eerlijk bekennen dat het soms best wel tegenvalt met die 'rust en ruimte' waar ik het over had. Versimpelen is in het begin keihard werken! En dan ook nog tegen de stroom in blijven gaan, terwijl in je wijk iedereen volop plastic blijft kopen en het na gebruik ook nog achteloos op straat flikkert... Dan hou ik me voor: Dit is versimpelen, Fluitekruid, je bent hartstikke aan het VERSIMPELEN. En daardoor creëer je heel veel rust en ruimte in je leven. :-)

   Verwijderen
 3. Ik heb een heel leuk boekje ontdekt ! het heet 'Handboek voor klein geluk' van Maria Grijpma en Inge Jager. groetjes Avonturijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat past helemaal in het kader van je leven versimpelen...

   Verwijderen
  2. dank voor deze vermelding die ik toevallig vind! de 5e druk is net uit en is dit een plek om hier aandacht aan te geven met bv een klein interview? hartelijke groet, maria grijpma (info@mooiemorgen.nl en www.facebook.com/handboekvoorkleingeluk )

   Verwijderen
  3. Lijkt me leuk om hier een keer aandacht aan te besteden. Ik heb het nog steeds niet gelezen, maar ik zal het binnenkort eens uit de bieb halen en dan bespreken, eventueel met een kort interviewtje erbij.

   Verwijderen
 4. O, die dames waren op de Landelijke Genoegdag! Ik heb het boekje nog niet gelezen, maar ga dat zeker nog doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan je vast het recept Minder is Meer geven, dat past helemaal op dit blogspot! Maria

  Minder is meer

  Behoefte aan: eenvoud, simpeler leven, inzicht
  Wie: jijzelf
  Waar: kan overal
  Benodigdheden: niets
  Tijdsduur: minimaal 5 minuten

  Hoe tevreden ben je met hoe je leeft? Hoe gelukkig voel jij je vaak? Hangt dit samen met hoeveel je hebt? Voel je je blij als je iets hebt gekocht? En blijer als je meer koopt?
  Het blijkt dat als wij geld uitgeven er verschillende fasen van tevredenheid zijn in dit proces. Als je aan je echte basisbehoeften kunt voldoen dan zit je al boven de 50% van tevredenheid en gevoel van gelukkig zijn. Heb je meer geld om uit te geven dan alleen de basis, kun jij je wat meer comfort en luxe permitteren? Met een abonnement op een krant, af en toe uit eten of een nieuw kledingstuk stijgt je geluksgevoel verder omhoog.
  Maar, als je dan nog meer geld hebt om uit te geven, drie keer per week uit eten bijvoorbeeld, of vaker een nieuwe auto, dan stijgt je geluksgevoel niet meer, het daalt zelfs een beetje. ‘Gaan we alweer naar Spanje?’
  Onderzoek toont aan dat de geluksbeleving van de westerse mens in de afgelopen tientallen jaren, ondanks de enorme economische groei, niet of nauwelijks is toegenomen.
  Ergens tussen basisbehoeften en extra luxe, ligt voor iedereen zijn of haar optimale punt van geluk. Dit punt wordt ook wel je ‘genoegpunt’ genoemd. Daar heb je genoeg om je tevreden te voelen: een gevoel van vrede dus. Minder levert minder geluk op, maar meer luxe en meer uitgeven levert ook minder geluk op.
  Je kunt zelf je eigen ‘genoegpunt’ opzoeken. Dat kun je doen door te experimenteren met ‘minder is meer’. Bekijk je eigen leven eens kritisch. Welke dingen zijn gewoonte geworden in plaats van iets bijzonders? Wat zou je anders kunnen doen? Waar zou je met de helft ook nog heel tevreden zijn? Kan het verjaarspartijtje van je kind een keer thuis met een speurtocht door het huis en pannenkoeken en niet naar een pretpark? Of, in plaats van naar het wellnesscentrum te gaan, nodig jij je vriendin uit en geven jullie elkaar een massage en een schoonheidsbehandeling. Je spaart ook nog eens veel geld uit en je hebt minstens zoveel plezier: minder is meer.
  “Ik ken het heel goed van kamperen op een simpele camping in Frankrijk, waar de koude douches heel centraal hangen en waar ik dus elke dag meerdere keren onder die koude douche stap. Als ik dan een keer, eens in de 3-4 dagen een warme douche neem om mijn haar te wassen, voelt dat als een enorme luxe en verwennerij. Zo voelt mijn dagelijkse douche thuis niet.” (Inge)

  Lezen: ‘Je geld of je leven’, Hanneke van Veen en Rob van Eeden
  www.geluksroute.nu: Stel je voor: een slinger van geluk door steeds een andere stad. Iedereen is met elkaar verbonden en deelt geluk uit, gewoon voor niets. Doe je ook mee?
  (Dit recept komt uit 'Handboek voor klein geluk', zie www.handboekvoorkleingeluk.nl)

  BeantwoordenVerwijderen