vrijdag 14 juni 2013

FF geen plastic...

Eigenlijk was ik toe aan stap 4 van het Recycle-proces: Repair.  Maar die stel ik uit tot volgende week. Eerst maar eens een verslag - in foto's - van mijn pogingen om plastic een weekje in de ban te doen.


Maandag  

Courgette, een prei en... vissticks (Aan die overbevissing doe ik volgende week wel weer wat. Of, om Frasier maar eens te citeren: 'Ja hoor eens, ik kan maar aan één slechte eigenschap tegelijk werken.') 

Des Avonds  bij de ukuleleclub lagen er o.a. marsen op tafel, en toen we een heel moeilijk nummer gingen instuderen - Spanish Romance - at ik uiteraard eerst een mars. Net dacht ik er pas aan dat die verpakking toch wel iets plasticcerigs heeft.


Dinsdag

Bosbessen voor de smoothies (in kartonnen doosje uit de diepvries) en twee biertjes. Verder leef ik deze week zoveel mogelijk uit mijn keukenkastjes, en eet ik groente uit de straat.


Woensdag

Daarstraks kwam mijn buuf weer langs met een papieren zak vol gejutte marktwaren, met daarbij twee wel zeer overrijpe avocado's. Er was haast geboden, dus ik heb meteen een lekkere guacemole in elkaar gedraaid. Het recept:


Met bruin brood, gevulde zoete paprikaatjes, chardonnay en patatas bravas had ik toen een heerlijk tapasmenu. (Helaas zat de broccoli die de buuf meebracht wel  weer in plastic. Ja, zelfs op de markt tapen ze dat arme kooltje helemaal in... Het is gewoonweg groente-mishandeling, en zou verboden moeten worden!)

Donderdag

Stoffen waszakjes voor de boodschappen.

Pittig wortel-kokos-soepje via Thuisafgehaald , in eigen meeneembakje.

Vrijdag
Meteen uit het werk ben ik ongegeneerd hedonistisch en decadent plasticfree wezen shoppen... Bij Foodelicious: Olijfolie in hervulbare fles alsmede deze (nogal prijzige) risotto in stoffen zak:


Daarna bij de Wereldwinkel bonbons gekocht voor mijn vader...


... en bij de Gimsel brood, snijbiet, trostomaatjes, raapstelen, en -  zowaar -  ook plasticloze bleekselderij (tip van de Verdubbeldame, ja, die consuminderaars zetten me de laatste tijd wel tot kopen aan! :-)) .

Ik sloot af met - ja, dat was de kers op de taart - een maaltijd bij restaurant Spirit. Je kunt daar aan het buffet je bord vol scheppen, daarna wegen ze het en berekenen op basis daarvan de prijs. Als je de zware dingen (zoals lasagna of gebakken aardappelen) links laat liggen, ben je dus vrij goedkoop uit.


www.spiritrotterdam.nl

 Voor 7,50 had ik:
- groene salade van o.a. groene asperges, doperwten, komkommer en snijbonen

- een stukje sushi
- quinoasalade met tofu, rucola, kiemen, avocado en radijs
- 2 bitterballen met een vulling van o.a.  pecanoten en parmezaan
- G-U-A-C-A-M-O-L-E (ja, heb nu de smaak te pakken) met rode paprika en mais


Na het verorberen van dit godenmaal was het mooi 'weest. De portemonnee ging voor de rest van de dag dicht, en ik tevreden  huiswaarts met mijn aankopen.Zaterdag
Vandaag heb ik alleen wat noten gekocht op de markt, in papieren zakjes. Verder geen boodschappen gedaan. Wel gemaild naar o.a. Natuurmonumenten, want vandaag plofte hun tijdschrift 'Puur Natuur' op de mat ... - nee, echt! ... verpakt in plastic! Heb meteen ook wat andere bedrijven gemaild die mij al een tijdje in plastic verpakte post sturen.


Zondag
Overdag namen Meneer F. en ik mijn ouders mee op een tochtje naar het Bergsche Bos, ter gelegenheid van vaderdag. Op een terras aan het water maakte mijn vader blij zijn doosje bonbons open... bleek er toch nog een cellofaantje in te zitten, grrrr...

15 opmerkingen:

 1. Ik snap ook niet waarom broccoli ook nog weer in plastic zit! Bloemkool bijvoorbeeld weer niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bleekselderij en paksoi, dat kan je om de een of andere reden alleen ook alleen maar in plastic kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk jouw (bijna) plasticvrije avonturen te lezen. En een geweldig guacemole-filmpje! Weet je wat ik vandaag gevonden heb? Plasticvrije bleekselderij!!!! Zomaar bij de Gimsel, waar ze normaal alleen bleekselderij in plastic verkopen. Hij is ook nog eens reusachtig groot (zie foto op fb). Helemaal blij. Succes met de laatste dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, jij ook! Heb net je verslag gelezen. Ja, zie je wel, ik meende al dat ik met de Zero Plastic Week vorig jaar plasticvrije bleekselderij had gevonden bij de Gimsel. Ik kan het me nog zo goed herinneren omdat hij drie keer zo duur was als op de markt. Voor het goede doel heb ik die toen toch maar gekocht.

   Verwijderen
  2. Dan leggen ze die erg goed getimed neer, want andere keren was er alleen de ingepakte bleekselderij in normaal formaat. Deze van ons was 2 euro zoveel, maar ook wel 2x groter dan een normale stronk. Ik had vandaag een heel domme conversatie met de cassiere van de Gimsel die niks van het plasticvermijden snapte. Komt nog op m'n blog.

   Verwijderen
 4. t\Trouwens, Rhett en Link van de Guacamole-song hebben nog meer leuke liedjes, zoals de Masculinity-Battle:

  http://www.youtube.com/watch?v=_EzDRpkfaO4

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die is echt geweldig! Ik lag helemaal dubbel.

   Verwijderen
 5. je mars.... die zit ook in plastic ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, ik moest wel lachen. Je begon zo sober, met 'leven vanuit je keukenkastjes' en 'groenten uit eigen straat', en het eindigde in decadente koopuitbarstingen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ik ben een vrouw van uitersten. :-) Uiteindelijk heb ik inderdaad niet zo vanuit m'n keukenkastjes geleefd als ik van plan was (maar wat niet is kan nog komen). Wel heb ik elke middag salade uit eigen straat als lunch op, af en toe aangevuld met wat wildpluk.

   Verwijderen
  2. Het is wel herkenbaar, ik doe soms ook dagenlang zuinig en milieu-bewust en leef uit mijn kastjes en de moestuin, en dan ineens krijg ik een soort compensatiedrang. Dan wil ik ineens foute, decadente en dure dingen doen. Een vette hotdog eten of dure schoenen kopen, of zo.

   Verwijderen
  3. Ja, en dan vind je ook nog dat je het 'verdiend' hebt. :-)

   Verwijderen
 7. Suf dat Natuurmonumenten hun tijdschrift in plastic verpakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hun reactie:
   'U merkt terecht op dat de wikkel om Puur Natuur niet-composteerbaar is. De redactie van Puur Natuur zou ook liever een composteerbare variant inzetten. Echter, de meerkosten van die keuze zijn hoog. Tot op dit moment beslist de budgethouder daarom voor een plastic wikkel. Uit berekeningen blijkt dat, indien de ontvanger de plastic wikkel in een plastic recycle-container werpt, het milieu minimaal belast. Maar het neemt niet weg dat wij als redactie blijven aandringen op een milieuvriendelijk seal. Uw reactie geeft extra aanleiding om alternatieve varianten intern te bespreken. Dat zullen wij op korte termijn doen. En hopelijk leidt dat snel tot een gewijzigde verpakkingkoers.'

   Verwijderen