woensdag 29 mei 2013

Wildplukken is hot!

Ha, weer eens goeie inkopen gedaan. Want door te consuminderen op het één (in mijn geval vaste lasten en status) kan je je op een ander gebied weer te buiten gaan aan decadente uitspattingen (in mijn geval terrasbezoek en boeken). Zo heb ik in twee weken tijd maar liefst TWEE boeken gekocht over eetbare wilde planten. Hierdoor ben ik dan wel weer zo enthousiast aan het wildplukken geslagen, dat ik dat geld er in mum van tijd weer uit heb! Dus eigenlijk waren ze gratis. 

http://www.casaforesta.nl/producten/boek/casa-foresta-het-grote-wildplukboek

In Het grote wildplukboek behandelt Edwin Florès (bekend van Casa Foresta, waar je ondermeer paddenstoelenkweekpakketten kunt bestellen) meer dan 200 wilde eetbare planten, bessen, noten, wortels en paddenstoelen. En chefkok Jonnie Boer van de Librije beschrijft in duidelijke recepten hoe je de inhoud van je wildplukmand verwerkt in verrukkelijke siropen, jams, zouten, boters en nog meer lekkers. De mooie foto's nodigen je meteen uit om te beginnen. Tip: vergeet vooral niet eerst de wildplukregels te lezen, en - ook niet onbelangrijk -  wat je doet in geval van vergiftiging. Laat je hierdoor ook niet afschrikken; als je alleen planten eet die duidelijk herkenbaar zijn, kan er eigenlijk niks mis gaan.


https://www.facebook.com/Onkruidboek
Het Onkruidboek van Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat  laat zien dat onkruid je vijand, maar ook je vriend kan zijn. Er staan dus zowel bestrijdingstips in als recepten. Ook staan er veel interviews in met bekende en onbekende tuinders, kwekers, koks, kunstenaars en onderzoekers. Het boek leert je niet alleen onkruid te herkennen, maar ook te benutten, en er zelfs van te genieten. Het boek heeft mij in ieder geval geïnspireerd om meer om me heen te kijken en op zoek te gaan naar eetbare natuur. Zo wist Firma Fluitekruid bijvoorbeeld niet dat fluitenkruid eetbaar is! Dus waarschijnlijk zal er binnenkort wel een fluitenkruidrecept op dit blog verschijnen. Horen jullie hierna niks meer, dan heb ik per ongeluk gevlekte scheerling gebruikt. 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevlekte_scheerling


 

 

To be continued: In de keuken van Grobelia

16 opmerkingen:

 1. Nou, op hoop van zegen dan maar :D
  Eet ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk! Ben benieuwd waar je allemaal van gaat smullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wacht met spanning af, wel goed opletten wat je plukt!

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/29/schone-schijn-en-gelukkig-worden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik had een OVERWELDIGEND enthousiasme verwacht van mensen die nu meteen bekeerd waren en massaal zouden roepen; 'JAAAA! Gaaaf!!!Dat ga ik óók doen!' Maar de tendens is tot nu toe toch meer: 'Succes ermee, Fluitekruid, jij liever dan wij.' Zou ik het dan tóch een beetje teveel over gif gehad hebben?'
   :-)

   Verwijderen
 4. Hier zijn we ook veel aan het wildplukken. Het één is een wat groter succes dan het andere. Ik hoop dat je de juiste plant plukt en ben benieuwd wat je er van vind.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, jij bent het van die look-zonder-look-pannenkoekjes en paardebloempoffers, toch? Vond je blog erg inspirerend. Ik heb al een paar keer rijst of couscous gegeten met daslook, look-zonder-look, zevenblad en een eitje van de kinderboerderij. Soms ook met paddenstoeltjes. Niet zelf geplukt, maar van de Chinese supermarkt. Die hebben een enorm assortiment aan rare paddenstoelen! Hoop dat ik de moed nog vind om zelfgeplukte paddenstoelen te eten. Er zijn wel een paar soorten die zo duidelijk herkenbaar zijn dat ik het (denk ik) wel durf. Judasoor, zwavelzwam, reuzenbovist, die groeien hier allemaal in de buurt. Zwavelzwam schijnt een beetje op kip te lijken.

   Verwijderen
 5. Dat laatste boek lijkt me super. Ga eens snel bij de bieb kijken of ze die al hebben.
  Maar eh.... tja, ik ben ook al niet zo'n dappere dodo. Maar ik ben nog niet zo zeer bang dat ik het verkeerde pluk, maar meer voor honden- en kattenplasjes die er op zitten en laatst las ik al dat er zo veel op brandnetels wordt gespoten dat je die ook niet ten alle tijde moet plukken. Zo natuurlijk lijkt die "wildernis" om ons heen dan toch ineens niet meer.
  Dus ik ben nog moed aan het verzamelen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet nooit vlak langs de paden en wegen plukken, maar op plekken waar de katten en honden niet zo snel komen. In mijn straat zitten ook katten, maar de kruiden groeien daar zo hoog, slimme kat die zo hoog kan mikken! En watermunt bijvoorbeeld groeit heel dicht langs het water, daar plassen ze ook niet.

   Verwijderen
 6. In Zutphen heb ik, met 2 andere enthousiaste wildplukkers 'Pluk de Stad, Zutphen op je bord' opgericht (in navolging van Utrecht, daar is het intiatief begonnen) We brengen alle oogstbare plaatsen in onze stad in kaart en proberen het aantal oogstbare plaatsen te vergroten. Een groot succes! Kijk maar eens op de site van 'plukdestad'. Iedereen kan daar oogstplaatsen invoeren. Wildplukken (en rapen) is leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Cool! Ik ga snel op jullie site kijken.

   Verwijderen
  2. Gave site, vooral die planten database (http://plukdestad.nl/info/planten-database.html), heb meteen ook een linkje gemaakt in het artikel. Ik lees dat fluitenkruid ook nog eens lijkt op hondspeterselie en dollekervel, ik begin 'm nou toch wel een beetje te knijpen...

   Verwijderen
 7. Vandaag lekkere veldzuring geplukt in polder Wilnis. Kan hooguit wat afvalstof van overvliegende vliegtuigen binnen hebben gekregen, maar hij was wel lekker !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het wel eens later in het jaar geplukt en vond het toen erg bitter. Zevenblad idem dito. Ben er pas sinds kort achter dat je het jonge blad moet hebben. Jong zevenblad en jong lindeblad smaken niet bitter. Dus toch die zuring ook maar weer eens proberen...

   Verwijderen
 8. Ja, je moet niet te bang zijn natuurlijk. Waarom zou je bang zijn voor paardenbloemblaadjes en dure rucola kopen? Nou?

  Leuk een medestander te hebben in het onkruid-eten...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk idee. Die komt op m'n leeslijst!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wildplukken en simpelweg minder eten bespaart me veel. Ook het vermijden van voorverpakte shit en duur vleestukken.

  BeantwoordenVerwijderen