vrijdag 10 mei 2013

Lekker Niks-Week: deel 2

Voor wie nog niet overtuigd is van het belang van af en toe op (digitaal) informatie-dieet gaan, zie hier wat Internet doet met ons brein.
Dus ga ik op zaterdag nog steeds niet internetten, maar naar de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein om melk, kaas en verse aardbeien te kopen.


Meneer F, een vriendin en mijn schoonouders zijn daar ook. De zon schijnt en er hangt een goeie sfeer. We pakken een terrasje. ’s Avonds trek ik me weer terug in mijn eigen stulpje. 

  
Zondag maak ik een kokossmoothie met banaan als ontbijt, en ga - bescheiden - aan de gang met de plantjes in de straat. Beetje onkruid eruit trekken, hier en daar wat water geven.

 


Vanuit mijn ooghoek zie ik een meneer van mijn leeftijd en een wat oudere mevrouw in mijn straatje staan, vrolijk babbelend en rondkijkend. De mevrouw vraagt of ik het niet erg vind dat ze rondkijkt. Ze heeft hier namelijk gewoond, vroeger. ‘Ken je het verhaal van Het Wonder wat hier gebeurd is, vroeger?’ vraagt de man opgetogen. Het blijkt de zoon van de vrouw te zijn. Zijn moeder begint te vertellen: ‘Hier in deze straat woonde vroeger Ome Jan. Dat was de man van de zus van mijn opa.' Ze laat haar stem dalen. 'En iedereen had het over Het Wonder van Ome Jan...’  

‘Het was een soort bedevaartsoord, zelfs de nonnen uit Limburg reisden erheen om Het Wonder te mogen zien‘, grinnikt de zoon. Wat was er gebeurd: Ome Jan had herhaaldelijk een Maria-verschijningen gezien. Die Maria-verschijning had aangekondigd dat ze op de zevende dag, tijdens de zevende verschijning, een teken zou geven. En op de zevende dag verschenen er op raadselachtige wijze ZEVEN bloedspetters op de muur. Iedereen had het over hoe dat nou toch kon, dit mirakel. 'Totdat aan het licht kwam dat hij zelf die vlekken had gemaakt, en de bedevaartgangers bij elkaar al voor 150.000 gulden had opgelicht. Toen moest hij de gevangenis in.’ De mevrouw raakt niet uitgebabbeld.

'Ik laat haar bij je achter, ik kom haar om negen uur vanavond wel weer ophalen', zegt de zoon lachend. Dan gaat zijn moeder toch maar met hem mee.

Na dit interessante voorval ben ik zo opgepept, ik heb meteen de moed om wat kleine klussen aan te pakken. Eerst doe ik wat ongewenste reclame ongefrankeerd op de bus, retour afzender. Dat zal ze leren!  Moeten ze maar geen analfabete bezorgers aannemen.


Ik voel me hierover zo tevreden, dat ik zomaar zin heb om de ramen te gaan zemen! Dat moet je dan ook meteen doen, want zo’n magische opleving is altijd zo weer voorbij. Met een lekker muziekje erbij is het goed te doen. Als beloning mix ik (na de lunch, hoor) de kokossmoothie om tot pina colada. Daarna lukt het me helemaal goed om me over te geven aan het dolce far niente! Het belooft een heerlijk rustige zondag te worden. Ik lees weer verder in mijn boek.

Een eindje verderop komen nog wat buren buiten zitten. Na een tijdje vragen ze of mijn muziek wat harder mag. We raken in gesprek, het wordt gezellig. Ik geef me gewonnen. Dit wordt geloof ik géén rustige, ook niet zo'n heel coherente, maar wel gemoedelijke zondagmiddag. Een beetje alsof je op de camping staat. Is ook goed!

Eén van de buurvrouwen heeft een verzoeknummer:
Sunscreen.

Dat is de enige keer dat ik even online ben geweest, maar dat was voor de goede zaak: bevordering van het goede offline contact met mijn buren. :-)

Rond vier uur zet de sunscreenbuurvrouw pannen op de pickniktafel. ‘Ik heb gekookt, want ik had trek’, zegt ze. Ze heeft gemarineerde tofoe met rijst en paksoi gemaakt. ‘Wil er nog iemand eten?’Een buurman haalt borden en bestek.
Ik maak een salade en bak falafels.
Weer een andere buurvrouw maakt ook een salade.
Er is zelfs een buurvrouw met rosé!

 


Om half vijf zitten we met zijn allen te eten. Er schuift nóg een buurvrouw aan, zij doet de afwas. We hebben gesprekken over van alles, zelfs over God en de snarentheorie.Tijdens de koffie (gezet door de buurman) vertelt  de buurvrouw die de afwas heeft gedaan dat ze eigenlijk op zoek is naar een leuke nieuwe hobby. Aha, ik weet wel iets! Ik ren naar binnen om mijn twee ukuleles te halen.  Aan de pickniktafel  geef ik haar wat snarentheorie. We spelen Jambalaya, met twee akkoorden. En ja hoor, ze is om! Ze mag de uke van me lenen, plus een blad met akkoorden om te oefenen. Het lijkt haar erg leuk om daarna ook naar de ukulelegroep te komen waarmee ik eens in de twee weken oefen. Ik lijk wel een Jehovah: alweer een zieltje gewonnen! En terecht. Van ukulelespelen wordt een mens gelukkig! (En kikkers, en varkens...)Even later gaan alle buren weer hun eigen ding doen. Twee van hen gaan naar een balkanband op het bevrijdingsfestival. Ik ben dol op balkanmuziek, maar voel toch geen behoefte om mee te gaan. Er hangt zo’n heerlijk landerig zomersfeertje in de straat, waarbij alles op zo'n loom, natuurlijk ritme verloopt. Ik kijk om me heen, snuif de geur van de lente op, en voel me domweg gelukkig

https://www.youtube.com/watch?v=j2JXy1Z9ovs

Tot zover de highlights van de informatie-dieetweek. Zie hier de ervaringen van Marianne en De Verdubbeldame.

6 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal, doet inderdaad een beetje aan de camping denken. Maf is dat, hé, als je gewoon ergens in het zonnetje gaat zitten, komt alles vanzelf naar je toe. Wat een leuk liedje trouwens van Kermit en Miss Piggy, ik lag in een deuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, al die spontane ontmoetingen, klinkt gezellig. Maar vooral 's avonds zou ik internet erg missen. Wat deed jij 's avonds, ging je dan lezen? En hoe verander je een bananensmoothie in een pina colada?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. A lá Ketelbinkie: met jenever en citroenen! Is niet de officiële manier, maar dat was wat ik toevallig in huis had. 's Avonds ging ik lezen, schrijven, ukulele spelen, en ik heb ook mijn dvd-box met ouwe Columbo's tevoorschijn gehaald. Dat was een klein beetje vals spelen (want lijkt verdacht veel op tv kijken, wat ik eigenlijk niet zou doen), maar het was wel off line. Voordeel: je bent gefocust, kijkt echt alleen maar die dvd, je gaat niet tussendoor facebooken of je mail checken. Echt heel anders dan tv kijken via internet...

   Verwijderen
 3. Jij woont in een 5 sterrenstraat! Dat eten ziet er verrúkkelijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt nog iemand geïnspireerd tot een MIJ-week: http://marianneneemtderuimte.wordpress.com/2013/05/16/mij-week/

  BeantwoordenVerwijderen