woensdag 15 mei 2013

Kabouterhuisjes

'A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction.', schreef Virginia Woolf al eind twintiger jaren. En ik zou willen toevoegen: wat mij betreft geldt dit ook voor de
bloggende vrouw anno 2013.
Ik woon nu al ruim zes jaar in een eenkamerwoning, op een oppervlakte van 36 vierkante meter, en voor mij is dat genoeg. Alles wat ik nodig heb zit erin:
 
 Ik hoef niet samen te wonen, ook niet groter te wonen. Sterker nog: ik zou zelfs nog wel kleiner willen wonen!
En wat blijkt: er zijn heel wat mensen die nog een stuk kleiner wonen dan ik. 'The Tiny House People' is een groeiende beweging van mensen die het leven simpel willen houden en hun tijd willen besteden aan andere dingen dan alleen maar hard werken om hun hypotheek te kunnen betalen. De documentaire 'We, the Tiny House People' is voor mij een feest van herkenning, maar heeft me ook op nieuwe idee├źn gebracht over hoe je op een creatieve manier optimaal gebruik kunt maken van een kleine ruimte. Kijk, geniet en verwonder je!

13 opmerkingen:

 1. Wij zijn zes jaar geleden verhuisd naar een kleiner huis met een veel kleinere tuin en ik voel me veel blijer in dit kleinere huis (dat nog steeds best groot is hoor). Het allerfijnst voel ik me in onze caravan en als ik thuis kom van vakantie, vraag ik me altijd weer opnieuw af wat ik toch moet met zo'n groot huis ... met al die spullen ... Steevast krijg ik dan opruimneigingen en gaat er weer van alles naar de kringloop! Daar ben ik nu dan alvast maar voor de vakantie mee begonnen, met opruimen en wegdoen! Vroeger wilde ik trouwens altijd in een Pipowagen wonen (nu eigenlijk nog wel).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat lijkt me ook wel wat. Ik heb wel een keer gelogeerd in zo'n Pipowagen. Het Boheems Paradijs is een camping in de buurt van Emmen, waar ze alleen maar zigeunerwoonwagens hebben staan. Lekker kitscherig ingericht en zo, echt een aanrader. Gaat je kinderdroom toch nog een beetje in vervulling. :-)

   Verwijderen
 2. Ik woon nu op 45 m2 maar zou best een tikkie kleiner willen wonen. Zo'n gezellig huis op wielen, en dat af en toe weer op een andere plek neer kunnen zetten, dat lijkt me wel wat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En wat dacht je van een boot? Een vriend van mij woont op een bootje, veel kleiner nog dan mijn huis. Hij kijkt altijd op het water, de ene keer in Amsterdam, dan weer ergens in the middle of nowhere. Betaalt geen waterschapsbbelasting, geen reinigingsrecht, heeft niks te maken met energiebedrijven. Als zijn gas op is, koopt hij een nieuwe gasfles. Is zijn water op, moet hij zijn tank vullen. En voor de elektriciteit heeft hij een zonnnepaneel op het dak. Als zijn geld bijna op is, zegt hij: 'ik ga binnenkort maar weer eens een beetje werken.'

   Verwijderen
  2. Wat een prachtleven!

   Verwijderen
 3. Ik denk de laatste tijd met weemoed terug aan mijn gezellige studentenkamer. Geen onderhoud, geen gedoe, er moet altijd wel wat in dit huis, en ik wil zo graag minder MOETEN. Maar 3 kinderen stellen toch iets andere eisen. Jouw huisje ziet er erg gezellig uit! Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, met drie kinderen is het lastiger. Ik ken ook wel mensen met kinderen die klein wonen, maar die zijn eigenlijk altijd buiten met ze. In een warm land lijkt dat me trouwens makkelijker. Klein wonen is daar normaler omdat iedereen buiten leeft.

   Verwijderen
 4. Voor in mijn eentje lijkt me dat ook heerlijk overzichtelijk. Voor nu met z'n bijna viertjes is mijn 4 kamerflatje superfijn, groter huis hoeft van mij echt niet, ik zou wel graag meer buitenruimte hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Superleuk en gezellig huis, niets mis mee! Ons volgende huis zal ook zeker kleiner zijn, toen we hier gingen wonen gingen we nog uit van 1 of 2 adoptiekinderen. Een paar jaar geleden zijn we met adoptie gestopt waardoor we nu ook zeker weten dat er geen kinderen meer komen. Vandaar dat we nu relatief ruim wonen met z"n tweetjes (150 m2).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof dat ik het ook niet heel erg vreselijk zou vinden als ik door omstandigheden gedwongen werd op ruim te wonen. Zou me er best doorheen slaan. Je moet er het beste van maken, niet waar? :-)

   Verwijderen
 6. Geweldig dit! En wat heb je je huis bijzonder gezellig ingericht zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh wat een heerlijk huis heb je met al die kleuren! Doet me een beetje denken aan mijn studentenkamer

  BeantwoordenVerwijderen