woensdag 10 april 2013

Groeten uit Transitië: duurzame ideeën voor het dagelijks leven'Transitië, had dat niet iets met Dracula te maken? Ach nee, het gaat alleen over duurzaamheid, die vrije val van het Comfortabele Leven. Waarbij we ons met zijn allen in soberheid terugtrekken in rotswoningen en eten ruilen tegen kostbare vuurstenen'

De auteurs mogen graag even stangen. Maar na het schetsen van dit doemscenario laten ze zien dat er gelukkig ook een vrolijke versie bestaat van duurzaam leven. De schrijfsters - allen ervaringsdeskundigen - zochten uit welke praktische veranderingen je kunt uitproberen zonder dat je leven aan kwaliteit inboet. Integendeel! Ze maakten tekeningen, schreven handleidingen en recepten en gingen op zoek naar goede – en vooral leuke – duurzame alternatieven voor een aantal van onze meest vervuilende gewoontes.


Eva Peeters is 'de stem' in het boek. Volgens ingewijden heeft zij 'een enorme goesting in het leven en een aanstekelijk geloof in een duurzame toekomst'. Madame Zsa Zsa kenden we al van haar gelijknamige  blog, en haar bestseller Allemaal rokjes. Dorien Knockaart schreef vorig jaar het boek Goed eten, vol duurzame recepten. Joke Rous is degene met de groenste vingers, en Kristien Hens onderzoekster met 'een fascinerende interesse voor composttoiletten'.


Madame Zsa Zsa op het composttoilet


Deze samenwerking heeft een zeer inspirerend boek opgeleverd. Als je het doorbladert, krijg je er meteen zin an! Het enthousiasme van de dames werkt aanstekelijk, hun verhalen zijn humoristisch, en de aantrekkelijke foto's en tekeningen doen de rest. Je kunt je meteen voorstellen dat er echt een land bestaat als Transitië: vol windmolens, moestuinen, boerenmarkten, repair-cafés, ruilwinkels en fietsende mensen. Een land waar we zingend de bedden wieden in zelfgemaakte zomerrokjes, onze oogst delen met de buren, en heerlijke maaltijden op tafel zetten waar geen enkel dier voor gekweld is. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar steeds meer mensen, waaronder deze vijf dames, hebben besloten om zelf gewoon maar vast te beginnen (zie hiervoor ook: http://transitiontowns.nl/).

Pannenkoekjes met vogelmuur of paardenbloemblad

In dit boek lees je ondermeer hoe je onkruidpannenkoekjes bakt, slakken uit je moestuin weert, welke bloemen je kunt eten, hoe je zelf deodorant maakt, waar je op moet letten bij de aanschaf van een (tweedehands) fiets, waarom je kamerplanten 's nachts gewoon in de slaapkamer kunt laten staan, hoe je kunt experimenteren met varianten op ons dominante geldsysteem, en waarom een werkweek van 21 uur een goed idee is. 

Dat vind ik overigens ook de kracht van het boek: het laat zien dat er een samenhang bestaat tussen veel hedendaagse problemen. Monocultuur in de landbouw maakt mensen afhankelijk (als het mis gaat met een gewas heb je meteen helemaal niets meer), en een monetair geldsysteem is al even riskant (als de euro crasht, staan we met lege handen).  'Groeten uit Transitië' is dus beduidend meer geworden dan gezellig gekeuvel van een paar moestuinierende huisvrouwen. Het is een pleidooi voor diversiteit, legt echt de (niet-belerende) vinger op de zere plek, en laat zien dat op meerdere fronten het roer om moet. Gelukkig is dat roer omgooien ook nog eens 'gewoon plezant'.


Bloempotten van gerecupereerde afdankertjes & tips voor een mini-tuintje5 opmerkingen:

 1. Wat leuk, dankjewel voor de tip! Helaas hebben ze em hier nog niet in de bieb, in de gaten houden dus. Enne, ik wil best mijn allermooiste vuursteen met jou ruilen hoor! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankzij jouw berichtje dit boek gekocht, en ik ben er heel blij mee!
  Er staan heel wat praktische tips in en heeft me al veel inspiratie gegeven :)
  Zoals de auteurs het zelf zeggen: een boek vol goesting!
  Ik heb er zelf ook een blogje over geschreven op mijn eigen site!
  Dankjewel voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Graag gedaan! Dan zal je 'Goed eten' van Dorien Knockaert ook wel leuk vinden (zie mijn laatste blog)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad!! Wat een leuk blogje alweer!
   Ik ga er binnenkort eens op zoek naar het boek:)

   Verwijderen