maandag 25 februari 2013

Lekker getikt

 

Tikkie, jij ben 'm: hoe vaak hebben we dit spel vroeger niet gespeeld ... Een groep volwassen Nederlanders heeft  besloten een oude gewoonte in ere te herstellen. Ze spelen nu al de hele maand februari tikkertje, met Nederland als schoolplein. Mensen schromen niet om de trein te pakken om iemand in een andere stad te 'overvallen'. Wie op tijd een boom weet te bereiken, is buutvrij voor een uur. Het spel duurt nu nog 4 dagen, dan moeten  we wachten tot februari 2014, voor het volgende Tikkie-spel.


Tikkie-initiatiefneemster Marieke van Dam vindt het doodzonde dat veel volwassenen het spelen verleerd hebben. Met haar Bureau Play wil zij daar verandering in brengen. 'We don't stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing', is haar motto.


Via Twitter en Facebook trommelde de Spelende Vrouw andere prettig gestoorden op, en al gauw deden er mensen mee uit  Amsterdam, Haarlem, Zeist, Rotterdam, Amersfoort, Gouda en Utrecht. Marieke vermomde zich zelfs met een blonde pruik (mensen zouden haar gezicht kunnen herkennen van de sociale media) om tijdens een feest in Haarlem Janne Willems uit Zeist te kunnen tikken.

Voor meer ludieke ideeën, check de site van Bureau Play. Je kunt daar ondermeer lezen hoe je moet Buikschuiven, of Ondersteboven de wereld anders kunt bekijken. Je kunt er ook de 'Speelregels'  bestellen, een setje kaarten met opdrachten waarmee je van je leven een speeltuin maakt. Ook leuk om aan iemand kado te doen.

Zie ook de uitzending bij  Studio Max Live, over de Tikkie-groep.

En jullie? Spelen jullie nog wel genoeg?6 opmerkingen:

 1. Als het regent, stamp ik nog steeds keihard met mijn kaplaarzen in de plassen. Kan me lekker niks schelen als mensen daar raar van opkijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat doe ik ook nog steeds, leuk hé? En pas ging ik in een café biertjes halen bij de bar, en zei iemand: 'Kijk nou, wat grappig, zij húppelt naar de bar!' Ik had dat niet eens door, ik blijk dus op mijn oude dag zomaar te huppelen zonder dat ik dat door heb. (echt, zo dronken was ik niet)

   Verwijderen
 2. Een grote verrassing dat we er vandaag middenin zaten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, bij Inspiration Monday bleken vanavond drie deelnemers van Tikkie aanwezig te zijn, die angstvallig de deur in de gaten hielden, omdat ze dachten dat tikker Milan elk moment naar binnen kon stormen. Maar het is tikkie-technisch rustig gebleven...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik schaar mij ook absoluut onder de Spelende Vrouwen. Vorige maand heb ik heerlijk gesleed, een sneeuwpop gemaakt, en niet te vergeten: liggend op de grond een sneeuwvlinder gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat dacht je van zandkastelen bouwen op het strand, als het straks weer lekker weer wordt? En ik heb vrienden die nog steeds met lego bouwen. Volgens mij wordt er meer gespeeld dan we denken.

  BeantwoordenVerwijderen