zondag 1 juli 2012

Eetbaar afvalVorig jaar heb ik het skippen (ook wel dumpster diven genoemd) ontdekt, en ben er sindsdien helemaal aan verslingerd. Vooral op de markt rond sluitingstijd kun je heel veel gratis eten vinden, wat anders weggegooid zou worden.
In het begin moet je wel wat schroom overwinnen, maar als je er eenmaal doorheen bent is het heel leuk om te doen! Je komt ook andere skippers tegen, en dat is best gezellig. Voor je het weet sta je met  een Surinaamse meneer bij een berg rode pepers recepten uit te wisselen... En mijn buurvrouw gaat tegenwoordig ook vaak mee.


Dit vond ik na twintig minuutjes marktjutten:


Sinds ik aan marktjutten doe, kom ik minder vaak in de supermarkt. Wel koop ik vaker op de markt dan vroeger, ik ga dus niet alleen maar wachten tot het gratis is. De marktverkopers kunnen vaak amper bestaan. Een standplaats wordt steeds duurder, hele gezinnen moeten er van leven. En het IS al zo goedkoop! Het marktjutten na sluitingstijd doe ik dan ook niet in de eerste instantie omdat het zo lekker goedkoop is, maar omdat ik het zonde vind als er bijvoorbeeld kratten vol tomaten zomaar weggegooid worden, alleen omdat er hier en daar een plekje aan zit.


De gekneusde was ik thuis meteen af, ik week de velletjes eraf in kokend water, gooi ze door de blender en maak er liters soep van. Van de week heb ik voor het eerst in mijn leven tomatenprut geweckt! Het is heel makkelijk: giet de pot vol met nog loeihete tomatenprut, helemaal tot de rand. Doe de pot dicht. Als de tomatenprut afkoelt en krimpt, trekt hij de boel vanzelf vacuĆ¼m. Dan kan je het heel lang buiten de koelkast bewaren!

Ik ben helemaal trots...Kijk ook op:
Trashwiki
Filmpje over Dumpster Diven
Dumpster Diven in Gent
Dumpster Diven in Nederland en Frankrijk

8 opmerkingen:

 1. Duik jij ook echt de afvalcontainers in? En waar vind je goede containers?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat heb ik ook wel geprobeerd, maar in Rotterdam staat bijna alles binnen, of op slot. En soms vind ik het ook echt te goor. Ben jaloers op die Dumpster Divers op televisie, die pakken koffie, complete slagroomtaarten en potjes honing vinden. Zulke dingen vind ik nooit, dus alle tips zijn welkom...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb ook zo'n reportage gezien. Ging in dit geval over een nederlander die in Berlijn woonde en daar zelfs alleen maar dumpster divede in containers van biowinkels. Te veel om mee te nemen vond hij daar, zelfs de hond at puur biologisch.
  Was dat hier maar zo'n feest, want ten eerste staat echt alles achter hekken en ik heb er ook een verschrikkelijke schroom voor.
  Ik ben hier geboren en getogen en ken zo'n beetje 95% van de bevolking...op de markt staan er mensen met de kraam die ik persoonlijk ken..ai dat is lastig.
  Maar eigenlijk is het te gek voor woorden al dat prima voedsel dat voor het oprapen ligt...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kan een voordeel zijn dat de mensen achter de kraam je goed kennen... Dan weten ze: vanmiddag komt die rare mevrouw weer, en houden ze al wat voor je apart. Maar ik snap de schroom, hoor. Een tijdje terug greep ik mis bij de paprika's, de laatste waren net weg. Toen gaf een andere marktjutter me een paar van haar paprika's. Ik had het idee dat zij een moeder was met een gezin, en schaamde me omdat zij het waarschijnlijk echt nodig had, en ik niet. Ik sloeg het dus eerst af, maar ze bleef aandringen (misschien dacht zij juist wel dat ik het harder nodig had). Sindsdien ben ik - ook doordat ik het wat drukker kreeg- niet meer zo vaak wezen marktjutten. Maar ik mis het wel, ik ga het weer oppakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mijn opa was zijn tijd ver vooruit;-) die deed dit jaren en jarenlang, en had nog wel het geluk containers bij winkels als de blokker af te kunnen struinen. grappig dat die man voor gek werd versleten, en mensen nu het als duurzaam zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, we worden nog steeds voor gek versleten, hoor. De meeste mensen vinden dingen heel snel 'vies', schamen zich snel, en zouden er zelfs nog niet aan beginnen als het water aan hun lippen stond. Reken maar dat er veel mensen zijn met een smalle beurs die eten weggooien op de dag van het datumstempel, of denken dat een appel met een bruin plekje niet meer eetbaar is.

   Verwijderen
  2. Toch wordt de anti-verspillingsbeweging steeds groter, denk maar aan de Foodguerilla, Kromkrommer en Damn Food Waste!

   Verwijderen
  3. Ja, inderdaad, hartstikke goed! Er is komend weekend zelfs een Damn Good Waste Lunch, helaas kan ik niet want het idee is gaaf:

   http://damnfoodwaste.com/?page_id=222

   Verwijderen